Crnogorska grafika i omaž Đuriću od 13. avgusta u Salernu

Izložba Savremena crnogorska grafika i Omaž Miodragu Dadu Đuriću biće otvorena u Salernu
104 pregleda 2 komentar(a)
Dado Đurić
Dado Đurić
Ažurirano: 11.08.2015. 16:30h

Izložba Savremena crnogorska grafika i Omaž Miodragu Dadu Đuriću biće predstavljeni od 13. avgusta do petog septembra 2015. u Salernu, gradu smještenom na jugu Francuske nedaleko od od Azurne obale i čuvenog džet-set ljetovališta San Tropea.

Komesar izložbe je poznati umjetnik Zaltko Glamočak, a francuska likovna publika biće u prilici da pogleda radove četrnaest crnogorskih grafičara i slikara različitih generacija. Glamočakov izbor, prilagođen francuskoj publici i kritici, predstaviće različite pravce i senzibilnosti od figuracije, pop- arta, apstrakcije sve do minimalističkih zahvata. Sa po četiri rada u izlagačkom prostoru Atelje Garbijel, francuskoj likovnoj publici predstaviće se Dimitrije Popović, Admir Bambur, Đeljoš Đokaj, Igor Rakčević, Rajko Todorović Todor, Darko Karadžić, Slobodan Slovinić, Marija Kapisoda, Abaz Dizdarević, Eduard Lesi, Blažo Kovačević, Jelena Jovančov, Dejan Mirković i Jovo Petričević.

U organizaciji Udruženja “Claude Breton i Marcel Roche” i šefa katedre grafike i profesora pariske Akademije lijepih umjetnosti, J. P. Tangija, na izložbi će pored crnogorskih grafičara biti istovremeno odat omaž Dadu Đuriću sa “ tridesetak grafičkih listova izuzetne rijetkosti”, kako je, u predgovoru kataloga koji prati izložbu, zapisao J. P. Tangi.

Grad Salern je, kao uostalom i čitav region Var, poznat po tradiciji grafike u kojoj učešće uzima saradnja više gradova regiona sa šest umijetničkih škola (akademija) i brojnim renomiranim izlagačkim prostorima: čuvena Villa Tamaris koja je postala Centar savremene umjetnosti sa prestižnim izložbama , izlagačku tradiciju koja datira iz daleke 1880. godine, zatim Villa Arison Nice nosi laskav naziv ‘kulturne ustanove sa izuzetnom važnošću’ i pod patronatstvom je Ministarstva kulture, dvorac u Karcelu, itd. O visokom standardu ovog događaja govore i dvije prošlogodišnje manifestacije grafike koje su bile posvećene grupi La figuration narrative (Figurativna naracija), jednoj od najvažnijih grupa savremene evropske figuracije, i venecijanskom grafičkom krugu. Istovremeno je odat omaž Rikardu Laketa, nekadašnjem profesoru pariske akademije, graveru i majstoru mozaika.

U novembru predstavljanje na Bijenalu grafike u Sarselu

“Likovna publika će u novembru 2015. imati prilike da vidi Crnogorsku savremenu grafiku i omaž Dadu na XVII Bijelanu grafike u gradu Sarselu. Crna Gora će biti jedna od pozvanih zemalja da gostuje na ovoj manifestaciji koja će odati omaž Dadu (sa trideset grafika) i umjesto tradicionalno sedam grafičara po gostujućoj zemlji, žiri je odlučio da ove godine napravi presedan i pozove sve crnogorske grafičare koji izlažu u Salernu da uzmu učešće na XVII Internacionalnom Bijenalu grafike”, kazao je za “Vijesti”, komesar izložbe Zlatko GLamočak. Ove dvije manifestacije Savremene crnogorske grafike podržane su od strane Ministarstva kulture Crne Gore.

Bonus video: