Peković: Najveće zasluge pripadaju mojoj porodici

Sedamnaestogodišnjakinja na SP u Sarajevu bila bronzana, dok je na Evropskom olimpijskom festivalu mladih bila srebrna
240 pregleda 45 komentar(a)
Džudo savez Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Džudo savez Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.08.2015. 17:18h

Džudo savez Crne Gore imao je dosta razloga za zadovoljstvo posljednjih mjesec, mjesec i po dana, pošto su mlađi takmičari bilježili sjajne rezultate.

Posebno se to odnosi na 17-godišnju Jovanu Peković, koja je na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu osvojila bronzu, dok je u Tbilisiju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih bila srebrna.

"Konkurencija u Sarajevu je bila izuzetno jaka. U prvom meču sam savladala Silvu Bruno iz Brazila, potom Amerikanku Nefeli Papadakis. U polufinalu sam poražena od Karle Prodan iz Hrvatske, koja je osvojila titulu, dok sam u meču za odličje savladala Japanku Takaku Suzuku. Slobodno mogu reći da je to bio najteži u mojoj dosadašnjoj karijeri”, istakla je Jovana.

Kako je istakla, medalja iz Sarajeva ima veliki značaj za nju.

"Samo moja porodica, treneri i ja znamo koliko je teška prethodna godina bila. Sve troškove putovanja na evropske kupove, na kojima sam skupljala neophodne bodove za rang listu snosila je moja porodica. Veliku zahvalnost dugujem trenerima Dragani Živković, Marinku Đurđevcu, Draganu Šćepanovića, kao i braći Bogoljubu i Zoranu Preleviću iz Džudo kluba Milenijum, sa kojima sa putovala na takmičenja. Najveće zasluge pripadaju mojoj porodici. Gurali su me da nastavim dalje i istrajem na putu ka cilju, koji sam ostvarila, samo sedam dana nakon osvajanja drugog mjesta na Evropskim olimpijskim igrama mladih”.

Trener Dragana Živković imala je samo riječi za talentovanu takmičarku.

"Jovana je ponos Akademika, Nikšića i Crne Gore. Za samo tri nedelje ostvarila fantastične rezultate. Sve je počelo petim mjestom na Evropskom prvenstvu, za malo joj je izmakla bronza. Nedelju dana kasnije na Evropskim olimpijskim igrama mladih do finala je sve protivnice savladala iponima, dok je, vjerovatno ponešena emocijama, u borbi za zlato samo trenutak nepažnje koštao da ne osvoji titulu. Svjetska bronza je došla na kraju kao nagrada za maksimalnu posvećenost džudou".

Lazar Ćupić, dužista Milenijuma, u Sarajevu je osvojio sedmo mjesto.

"Bilo je teško, u prvom meču sam bio bolji od Miroslava Kopisa iz Slovačke, koga sam dobio iponom, kao i Rumuna Eduarda Serbana. U četvrtfinalu poražen sam od borca iz Holandije Jana Reijntjensa, a potom sam u repasažu za bronzu izgubio od vicešampiona Gogre Kevkišvilija iz Gruzije. Sedmim mjestom sam djelimično zadovoljan, ali znam i svjestan sam da sam mogao i morao bolje jer sam mnoge od ovih takmičara pobjeđivao na evropskim kupovima”.

Legenda crnogorskog džudo sporta i predsjednik saveza Dragoljub Bečanović je naglasio da neće da se hvale dosadašnjim dobrim rezultatima, već žele da nastave u istom ritmu.

"Siguran da je Jovanina medalja samo najava još boljih rezultata u seniorskoj konkurenciji i da je naredno na redu olimpijsko odličje. Nadam se da će ovaj njen rezultat skrenuti pažnju odgovornim ljudima da se ozbiljno okrenu džudou”.

Milović: Četiri ili pet normi za Tokio

Novica Milović, predsjednik stručnog savjeta Džudo saveza Crne Gore, zadovoljan je rezultatima ostvarenim do sada, a velika su očekivanja i u budućnosti.

"Znate svi šta znači biti treći na Svjetskom prvenstvu, jer je konkurencija žestoka. Nema potrebe pričati koliko truda i znanja treba uložiti da bi došli do medalje sa velikih takmičenja. Ostale zemlje mnogo ulažu u džudo. Ulazimo u važan ciklus sa ovim mladim sportistima, a to su pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Pored Jovane imamo plejadu talentovanih kadeta, zatim odličnu generaciju juniora i ekipu mlađih seniora. Ukoliko im budu obezbijeđeni pravi uslovi za rad, možemo da tvrdimo da ćemo imati četiri ili pet olimpijskih normi za Tokio”, optimista je Milović.

Bonus video: