Vjera pomaže pacijentima oboljelim od raka

Studija ističe ključno pitanje na koje još nemamo odgovor: do kog nivoa medicinski radnici mogu i treba da “intervenišu” kada je riječ o spiritualnosti pacijenata
3 komentar(a)
Molitva, Foto: Shutterstock
Molitva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 07:55h

Vjera pozitivno utiče na fizičko, mentalno i društveno stanje pacijenata oboljelih od raka, pokazala je nova studija objavljena u stručnom časopisu “Cancer”.

Analize ranijih studija, među kojima su podaci o više od 44.000 pacijenataj pokazale su da osobe oboljele od raka koje vjeruju “u višu silu” bolje podnose razarajuće simptome bolesti i liječenja.

Spiritualno blagostanje ljudi povezano je i sa manjim stepenom anksioznosti i depresije, a vjera u Boga koji je dobar utiče i na bolje međuljudske odnose.

Takođe, osobe koje nisu vjernici, smatraju svoje zdravlje i šanse da će ozdraviti slabijim.

“Medicinski radnici treba da vode računa o osobama koje nisu vjernici među pacijentima sa rakom”, smatra istraživač Džon Solsman, profesor sociologije i zdravstvenog zakonodavstva na Medicinskom fakultetu Vejk Forest u Sjevernoj Karolini.

To zači da treba da pruže podršku onima koji se “bore na egzistencijalnom nivou” ili osjećaju da “nisu povezani sa višom silom”.

Studija ističe ključno pitanje na koje još nemamo odgovor: do kog nivoa medicinski radnici mogu i treba da “intervenišu” kada je riječ o spiritualnosti pacijenata.

Ipak, ona nije pokazala direktan uzročno posljedični odnos između vjere i fizičkog, emotivnog ili društvenog blagostanja kod pacijenata oboljelih od raka, a autori se ograđuju i u pogledu rezultata, budući da su takvim ishodima “mogli da doprinesu i drugi faktori”.

Na primjer, neke studije su pokazale da vjernici “češće umanjuju teškoće kroz koje prolaze” i svoje zdravlje ocjenjuju kao bolje.

Bonus video: