Čudesan plod koji mami i liječi

Među prednostima lubenice su: Osvježava dah, ublažava mamurluk, liječi rane u ustima (afte), ublažava bolove u grlu i ublažava bol uretre
180 pregleda 4 komentar(a)
lubenica, Foto: Shutterstock
lubenica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.08.2015. 17:26h

Fino ohlađena lubenica je odlično osvježenje u vrelim ljetnjim danima, ali o njenim nutricionističkim vrednostima uglavnom ne razmišljamo mnogo.

Stručnjaci ističu da je lubenica, uz to što je ukusna, još i niskokalorična i jako zdrava. Zato preporučaju da je, ako to već niste učinili, svakako uključite su svoju ishranu.

Preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, bubrega, žuči i jetre. Veoma je korisna kod oboljelih od hroničnog hepatitisa. Takođe, olakšava tegobe osobama sa kamenjem u žuči, bubrezima ili bešici, utiče na njihovo rastvaranje i izbacivanje, uz istovremeno sprječavanje stvaranje novih kalcifikata. Konzumiranjem lubenice olakšava se metabolizam, normalizuje crijevna flora i peristaltika.

Ima malo kalorija

Nevjerovatno je hidratantna i bogata vitaminima - Šoljica lubenice ima samo 46 kalorija, ali sadrži oko 20 posto dnevne potrebe organizma za vitaminima A i C i 5 posto dnevne potrebne kalijuma.

Pročišćava krv

Jeste li znali ovo hladno, slatko i osvježavajuće voće može djelovati kao tonik krvi? Da, lubenica ima osvježavajući i efekat pomlađivanja na tijelo i deluje kao savršen tonik krvi!

Prirodna zaštita od sunca

Lubenica je bogata likopenom, a likopen koži pomaže u bržoj adaptaciji UV zračenja, tako da ima veliku važnost u zaštiti kože od sunca.

Uklanja nadutost

Edem ili zadržavanje vode može učiniti da se osjećate malo otečeno i nelagodno. Poznato je da lubenice podstiču mokrenje i na taj način ublažavaju ovaj problem. Lubenica takođe djeluje kao diuretik i laksativ.

Liječi depresiju

Lubenica pomaže u podizanju raspoloženja i samim tim ublažava depresiju.

Ostale prednosti lubenice:

- Osvježava dah

- Ublažava mamurluk

- Liječi rane u ustima (afte)

- Ublažava bolove u grlu

- Ublažava bol uretre

Lubenica je afrodizijak

Ukoliko osoba pojede dnevno pola kilograma lubenice, zadovoljiće potrebe organizma i u vitaminu C. Od minerala najviše ima kalijuma, magnezijuma, fosfora, kalcijuma,cinka, gvožđa i bakra.

Ona je pokretač oslabljenog libida. Na ovo ukazuju naučnici, tvrdeći da lubenica sadrži sastojke koji u krvnim sudovima izazivaju efekat sličan vijagri. “Što je više proučavamo, sve nam je jasnije kako ovaj neobični plod prirodno podstiče ljudsko tijelo”, izjavio je dr Bim Patil, direktor Centra za voće i povrće sa teksaškog univerziteta.

Djelotvorni sastojci, poznati kao fitonutrijenti, sadrže likopen, betakaroten i novootkrivenu supstancu citrulin, koja ima poseban značaj. Upravo je sposobnost citrulina usmjerena na opuštanje krvnih sudova i djelovanje slično vijagri.

Bonus video: