Na maratonu u Londonu pobjeđivali dopingovani atletičati

Mo Farah, dvostruki olimpijski pobjednik iz 2012. na 5.000 i 10.000 metara, jedan je od atletičara koji su pristali da objave rezultate krvnog testiranja
61 pregleda 3 komentar(a)
Lilija Šobukova, Foto: Www.itv.com
Lilija Šobukova, Foto: Www.itv.com
Ažurirano: 09.08.2015. 11:47h

Afera sa dopingom i dalje trese atletiku, a novu je objavio “Sandej Tajms”.

Britanski list je objavio da su na Londonskom maratonu sedam puta u posljednjih 12 godina pobjeđivali atletičari čiji su rezultati analiza krvi biti sumnjivi, što može ukazivati na dopingovanje.

List tvrdi da su 32 pobjednika šest najvećih maratona - londonskog, bostonskog, čikaškog, njujorškog i tokijskog, imali sumnjive rezultate analiza krvi.

U Londonu su sedam prvih mjesta, šest drugih i sedam trećih osvajali sportisti čiji su rezultati krvnog testiranja bili sumnjivi, tvrde stručnjaci koji su proučavali nedavno objavljene informacije u sklopu velikog doping skandala.

Nisu svi testovi bili izvršeni za vrijeme maratona, nego su neki rezultati i iz drugih perioda u karijerama atletičara, koji su sakupili više od tri miliona funti u nagradama na tim maratonima.

Neki od ekstremnijih rezultata testiranja pripadaju ruskoj atletičarki Liliji Šobukovoj, trostrukoj pobjednici čikaškog maratona i pobjednici u Londonu 2010. i drugoplasiranoj 2011. godine.

Ona je posljednjih devet godina imala izrazito visoke krvne nalaze.

U četvrtak je IAAF objavio da se svi njeni rezultati ostvareni nakon 2009. poništavaju, a da je dvogodišnja zabrana nastupanja, koja joj je nametnuta prošle godine, produžena na još 14 mjeseci.

Mo Farah, dvostruki olimpijski pobjednik iz 2012. na 5.000 i 10.000 metara, jedan je od atletičara koji su pristali da objave rezultate krvnog testiranja.

“Odluka da se objave ti rezultati je lična. Uvijek sam govorio da ću učiniti sve kako bi dokazao da sam čist”, izjavio je 32-godišnji britanski atletičar, koji je u junu bio u centru pažnje jer je objavljeno da je njegov trener Alberto Salazar koristio doping.

Bonus video: