DA LI VRIJEDI?

Koliko biste uspjeli da smršate ako potpuno prestanete da jedete hljeb

Ako eliminisanje hljeba podrazumijeva samo izbjegavanje tosta za doručak, nemojte da očekujete drastične promjene u kilaži
77 pregleda 2 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock
hljeb, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.08.2015. 16:05h

Stručnjaci objašnjavaju da li izbjegavanje hljeba može drastično da utiče na vašu trenutnu težinu. Ali, da li je zaista vrijedno odricanja ovog mekanog parčeta raja u vašim ustima?

Hljeb može da vam obezbijedi nutrijente kao što su vitamin B i gvožđe. Međutim, ukoliko ga jedete u velikim količinama, unijećete dosta kalorija i vjerovatno dobiti neki kilogram viška.

Ako se pitate koliko biste mogli da smršate ukoliko počnete da izbjegavate hleb, odgovor je da to zavisi od toga koliko sada hljeba jedete.

Na primjer, ako jedete mnogo hljeba

...trebaće vam mnogo truda.

Ako eliminisanje hljeba podrazumijeva samo izbjegavanje tosta za doručak, nemojte da očekujete drastične promjene u kilaži, ali ako izbjegavanje hljeba vodi ka značajnoj redukciji kalorija u svakodnevnoj ishrani, onda ćete izgubiti više kilograma.

Kalorije u hljebu

Premda hljeb nije naročito bogat kalorijama, ukoliko ga jedete uz svaki obrok, onda ćete značajno povećati unos kalorija.

Da biste znali koliko možete da smršate izbjegavanjem hljeba, morate otprilike da znate koliko dnevno kalorija unosite konzumiranjem hljeba.

Bijeli hleb sadrži 266 kalorija na 100 grama ili 80 kalorija po parčetu od 30 grama, dok integralni hleb sadrži 247 kalorija, a parče hleba od 30 grama sadrži 74 kalorije.

Umjereni gubitak kilograma

"Ukoliko smanjite unos kalorija za 100 do 500 kalorija dnevno, a uz to ste fizički aktivni 30 do 60 minuta, to je dobar način da izgubite suvišne kilograme", poručuju nutricionisti dr Alan Tičenal i Džoani Dobs s Univerziteta na Havajima.

Ukoliko uobičajeno jedete parče hleba za doručak, engleski mafin za užinu, somun za ručak i još jedno parče hljeba za večeru, imajte na umu da samo konzumiranjem hljeba otprilike unesete 454 kalorije dnevno odnosno 3.178 nedjeljno.

Uh, to je baš mnogo kalorija!

Ako želite da smršate pola kilograma nedjeljno, potreban vam je deficit kalorija od oko 3.500 kalorija, pa ako je trenutni unos kalorija dovoljan da održite težinu, redukcija 3.178 kalorija nedjeljno može da vam pomogne da izgubite pola kilograma skoro svake nedjelje.

Da li je vrijedno?

Ovo je pitanje koje će sebi postaviti svaki pravi zaljubljenik u hljeb - da li je koji kilogram manje vrijedan izbacivanja ovoga?

Da razriješimo misteriju - JESTE! Osjećaćete se mnogo bolje i moći ćete da jedete više drugih stvari!

B92.net