"Bure baruta": O mjestu gdje su naši životi i naša stvarnost

Predstava “Bure baruta” premijerno će biti izvedena sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, u 20 časova
457 pregleda 0 komentar(a)
bure baruta predstava, Foto: Krsto Vulović
bure baruta predstava, Foto: Krsto Vulović
Ažurirano: 11.10.2018. 08:53h

Premijera predstave “Bure baruta” u režiji Dejana Projkovskog, po tekstu Dejana Dukovskog, otvoriće novu sezonu Crnogorskog narodnog pozorišta, sjutra u 20 časova, na Velikoj sceni.

“Bure baruta je još jedna predstava koju možemo nazvati velikim i izazovnim produkcionim poduhvatom. Ovo je predstava koja okuplja veliki broj glumaca i tim ljudi. U pitanju je savremen, aktuelan i blizak tekst današnjem gledaocu. Posebno bih istakla da je predstava potvrdila snagu naših glumaca - profesionalizam, talenat i posvećenost”, kazala je direktorica CNP-a Zorana Kralj na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Ona je istakla da predstavu prati prati veliko interesovanje i da će biti izvedene dvije pretpremijere, jedna sinoć, a sljedeća večeras.

Prvi put sa pozicije direktora, obratio se i Željko Sošić, odnedavno umjetnički direktor CNP-a. On je istakao da tom prilikom sa zadovoljstvom najavljuje predstavu kojom se čitav tim ponosi.

“Pozornica je mjesto poznato još od doba antike i stare Grčke i predstavlja mjesto posebne kreativne energije i nešto što mnogi nazivaju magijom, a mi nazivamo kreativnim radom, zanatom. Najavljujemo predstavu kojom smo jako zadovoljni. Karakteri, situacije i sve ono što je suština dramskog teatra, moći ćete da vidite u ovoj predstavi koja je napravljena po jednom kultnom tekstu”, rekao je on, i dodao da ovaj komad počiva “na grubim i ekstremnim situacijama koje su dovedene do kraja i nemaju rješenja”.

“Likovi koji su dovedeni do kraja u ovoj predstavi nemaju povratka nazad, traže razrješenje, nijesu svjesni sopstvenih činjenja i ono što rade obično rade na osnovu instinkta, strasti, nagona i onih stvari koje zalaze u čisto balkansko, čemu smo svi svjedoci, svi znamo i svi smo preživjeli”, najavio je Sošić.

Poznati crnogorski glumac, Slobodan Marunović dio je glumačkog ansambla komada koji govori “o mjestu gdje su naši životi i naša stvarnost”.

“Ovo je vrlo kompleksna, ozbiljna predstava, jedan živi teatar, posvećen teatar koji pulsira i korespondira sa vremenom u kojem živimo. Kao što su i moji prethodnici kazali, ovo je teatar strasti i suza. Ovo je ono što pogađa balkanskog čovjeka u potrazi za srećom tražeći smisao”, rekao je on.

Pored brojnog glumačkog ansambla, predstava je specifična i po tome što će je pratiti živa muzika koju je radio Goran Trajkoski.

“Drago mi je što sam ovaj put dobio mogućnost da muziku stvaram uživo sa bendom i orkestrom. Moći ćete da vidite kako ta muzika odgovara pozorišnom komadu. Ono što je najbitnije je to što sam radio sa ljudima iz benda. Moje mišljenje je da je živa muzika najtačnija i najviše odgovara pozorišnoj predstavi. Radujem se predstavi, a nadam se da će i publika da dijeli naše zadovoljstvo”, poručio je Trajkoski.

“Bura” će biti obnovljena

Makedonski reditelj Dejan Projkovski je za Crnogorsko narodno pozorište ranije režirao predstavu “Bura” koju uskoro, najavljuje Sošić, očekuje obnova.

“Najavljujemo da će Bura biti obnovljena u narednih par mjeseci. Ona je zavrijedila pažnju cijelog regiona i možda je najznačajnija i najvažnija predstava regiona, spektakala takve vrste, pa i kada je riječ o tumačenju klasičnog Šekspirovog teksta”, istakao je on.

Bonus video: