Stanković: Marković da se ne miješa u naš posao

“Na poslove Državnog tužilaštva niko ne smije uticati..."
118 pregleda 14 komentar(a)
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković (Novine), Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.08.2015. 08:05h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kazao je juče da niko ne smije da utiče na tu instituciju u vršenju njenih poslova.

On je tako prokomentarisao tvrdnje potpredsjednika Vlade Duška Markovića, koji je konstatovao da Tužilaštvo ne brine za to da li mu je ugrožena bezbjednost.

Marković je to rekao povodom hapšenja policajca Predraga Šukovića, koji je na portalu “Vijesti” ostavljao anonimne komentare kojima je dovodio u pitanje dužinu životnog vijeka potpredsjednika Vlade.

“Poštujući sve funkcije koje uvaženi gospodin Marković obavlja, moram da podsjetim da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju obavljati ni pod čijim uticajem i da niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova. Zakonom je propisano da je svaki državni tužilac obavezan da funkciju obavlja nepristrasno i objektivno, na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom. O sigurnosti svih građana brinu druge službe, a Državno tužilaštvo tome daje svoj doprinos gonjenjem učinilaca krivičnih djela", kazao je Stanković Dnevnim novimama.

Marković je prethodno podsjetio da ga je Šuković dovodio u vezu sa “mojkovačkim klanom” i da je tražio da se te tvrdnje hitno ispitaju.

“Čudi dugo ćutanje Osnovnog tužilaštva po prijavi o prijetnjama, kako je navela policija u krivičnoj prijavi. Želim da ih podsjetim da sam odlukom Vlade uvršten u krug zvaničnika koji se bezbjednosno štite, a svako malo 'slanje cvijeća na moj grob ili čuđenje da sam živ' (komentari Šukovića na portalu Vijesti), to tužilaštvo ne brine. Ne zbog mene i mog imena, nego zbog dužnosti koju vršim u ime ove države”.

“Dakle, kada ja čekam na djelovanje Tužilaštva radi utvrđivanja istine, šta mogu očekivati građani. No, bilo kako bilo, odustati neću od javno saopštenog stava ili se neću baviti javnim poslom ili će autor neistina, a sada se usuđujem reći i grupa autora, morati da odgovara", poručio je Marković.

Bonus video: