Dodjelom Zlatnih mimoza završava Montenegro Film Festival

Odluku o najboljim ostvarenjima u glavnom takmičarskom programu dodjeliće žiri čiji su članovi Iv Boase, jedan od najznačanijih francuskih i evropskih filmskih stvaralaca, Goran Marković, istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista i dramski pisac iz Beograda i reditelj Draško Đurović iz Podgorice
0 komentar(a)
Montenegro Film Festival, Foto: Ffhn.me
Montenegro Film Festival, Foto: Ffhn.me
Ažurirano: 07.08.2015. 14:44h

Dodjelom nagrada Velike zlatne mimoze - grand prix festivala za najbolji film, nagrade za režiju, za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolji scenario, kameru, za najbolji studentski i dokumentarni film, nagrada Fondacije “Živko Nikolić” i priznanje “Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala večeras će biti završen 29. Filmski festival Herceg Novi-Montenegrofilm festival.

Odluku o najboljim ostvarenjima u glavnom takmičarskom programu dodjeliće žiri čiji su članovi Iv Boase, jedan od najznačanijih francuskih i evropskih filmskih stvaralaca, Goran Marković, istaknuti filmski i pozorišni reditelj, scenarista i dramski pisac iz Beograda i reditelj Draško Đurović iz Podgorice.

Iv Boase bio je gost u Herceg Novom i prije četiri godine, a film je u Crnoj Gori, kao asistent reditelja, snimao prije više od tri decenije. Ističe da “film nekada može, ne mnogo, da promjeni mišljenje ljudi. Ako napravite film o relevantnom problemu, ako film dopre do publike, dotakne ih, možda može da utiče na promjene. Tvrdi i da su rijetki filmovi sa socio-političkim sadržajim.

“Cenzura je promjenila oblik, sada ne govorimo o makazama, bunkerima, nasilnom skraćivanju filma, sada je to ekonomska cenzura… Neće se pronaći novac za snimanje u filmovima koji kritikuju“, navodi Boase.

Reditelj Srdan Golubović selektor i umjetnički direktor Festivala je uvjeren da su uspjeli da uspostave novi identitet festivala.

“Meni se čini da je ovaj koncept od Balkana do Mediterana dobar i da se festival razvija u dobrom pravcu, ali da ima puno stvari koje mogu da budu bolje, prije svega veza između grada i festivala i prisustvo festivala u samom gradu - da ustvari festival postane jedan filmski karneval u Herceg Novom“, ističe Golubović.

Publika na Kanli kuli večeras će vidjeti dva filma - “Gorčilo” Milana Karadžića i “Pjesma moje majke” Erola Mintasa.

Bonus video: