Izložba fotografija dvoje tivatskih umjetnika: Čekanje kao sudbina

Na tridesetak fotografija velikog formata na platnu, koje je Marković snimio u prepoznatljivim bokeškim pejzažima i enetrijerima, pozirala je Tanja Matković u sopstvenim odjevnim kreacijama
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2015. 11:12h

Čekanje kao sudbina, tema je izložbe fotografija dvoje tivatskih umjetnika, Tanje Matković i Antona Markovića, a koja je sinoć pred velikim brojem posjetilaca, otvorena u galeriji ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Na tridesetak fotografija velikog formata na platnu, koje je Marković snimio u prepoznatljivim bokeškim pejzažima i enetrijerima, pozirala je Tanja Matković u sopstvenim odjevnim kreacijama, tumačeći lik žene koja bezuspješno čeka povratak svog dragog sa mora, ili one koja očekuje i nada se dolasku sebi srodne osobe.

"Čekanje, trpno stanje svojstveno ženama, vjekovima se kontinualno proteže ovdašnjim prostorima. Mentalno je čvrsto situirano i pozicionirano u mediteranskom ili preciznije rečeno, balkanskom kodu. Tanja Matković obrađuje temu čekanja kroz pet kompatibilnih priča i 24 fotografije, na kojima je protagonistkinja sama umjetnica. Igranjem diferentnih uloga žena kroz istoriju i tradiciju prostora u kojem živi i stvara, umjetnica u središte priče, a time i značenja, pozicionira čekanje kao sveprisutnu permanentnu, kontinuiranu radnju - stanje žena u Crnoj Gori, ali i uopšte na Balkanu, odnosno, Mediteranu", zapisala je u katalogu izložbe istoričarka umjetnosti i likovna kritčarka mr Anastazija Miranović.

"Izabrala sam na kraju sebe kao model, jer kad čovjek radi takav projekat onda mu saradnja sa drugim ljudima bude sumnjičava. Treba nekome opisati što ti želiš da dočaraš tom fotografijom, a nisam mogla odlučiti ko bi mogao da bude drugi model, možda iz samoljublja, tako sam na kraju izabrala sebe da budem protagonistkinja priče. Tema fotografija je čekanje, u suštini koja je nepromijenjena i sve te emocije koje se rađaju dok nekoga čekate, ako je ta ljubav zaista prava. Dok čekate onog koji se neće vratiti nikada, onog koji je obećao da će se nekada vratiti, čekati u današnjem užurbanom vremenu kad svi tražimo neku srodnu dušu često se razočaramo, ali emocija je uvijek ista, bez obzira na vrijeme u koje živimo. To bi bila poruka izložbe. To je miks mojih iskustava, onoga što vidim u svakodnevnom životu područja u kojem živim, jer kod nas je čekanje maltene tradicija", objasnila je Matković.

Izložbu interesnatnih i inspirativnih foto radova nastalih na inicijativu mlade tivatske akademske grafičarke, otvorio je dr Danilo Vojvodić koji je tom prilikom pročitao dolomak iz svog 17. po redu romana, knjige "Kapetanov san".

Galerija

Bonus video: