Pjesničko veče Andrije Petkovića na tivatskim „Purgatorijama“

Stihove iz knjige čitala je Ivana Kružić, a veče je upotpunio nastup tivatske klape “Jadran”
210 pregleda 1 komentar(a)
Andrija Petković književno veče, Foto: Siniša Luković
Andrija Petković književno veče, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.08.2015. 14:03h

Zbirka poezije “Ispod kaputa” autora Andrije Petkovića, novinara, pisca i poete iz Tivta, predstavljena je sinoć na književnoj večeri u sklopu ljetnje manifestacije kulture “Purgatorije” u Tivtu.

Osim autora kome je ovo već peta objavljena knjiga pjesama, o poeziji Andrije Petkovića govorili su direktor Radio Tivta Dragan Popadić i umjetnički direktor tivatskog Centra za kulturu Dragan Laković.

Stihove iz knjige čitala je Ivana Kružić, a veče je upotpunio nastup tivatske klape “Jadran”.

“Ispod Andrijinog kaputa svega ima - ljubavne igre, snova, sjete, rastanka, suza, sreće. I ponovno ljubavne igre. Teško je pisati o ljubavi, a da ne budete patetični, površni, nedorečeni. Riječi su slabije od pokreta, stihovi od poljubaca, a strofe od užitka. Ali, Andrija se upustio u tu neravnopravnu borbu pokušavajući da dovede u ravnotežu svoje iskustvo sa svojim pjesničkim umijećem. I dobro mu to ide”, kazao je pored ostalog Popadić.

On je istakao da je Petković kao pjesnik, “uspio je da sačuva svoj originalni rukopis, razapet između sna i jave dok ga njene oči svuda prate.”

“Kroz cijelu ovu zbirku provejava ljubav ka moru i Boki. Boka koju čupaju, prljaju, iskorišćavaju. Malo ih je koji Boki vraćaju, a stihovi su uvijek lijep poklon. Prosto kao da čujemo kako se vjetar sa oblakom svađa, kako sunce pod maslinom prede, dok se nova zora iznad Boke rađa”, istakao je Dragan Popadić.

Bonus video: