Prekinut štrajk glađu u istražnom zatvoru u Spužu, glavni zahtjev nije ispunjen

"Kad je u pitanju ostvarivanje prava na šetnju pritvorenika, a kako je i u našem prethodnom saopštenju navedeno, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno", navodi se u saopštenju ZIKS
573 pregleda 0 komentar(a)
Istražni zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Istražni zatvor, ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 23.10.2018. 19:06h

Štrajk glađu u istražnom zatvoru u Spužu je danas prekinut.

Iz više izvora je "Vijestima" rečeno da nije ispunjen glavni zahtjev štrajkača o smještaju pritvorenika Vladimira Ulame.

Jedan broj zatvorenika smještenih u istražnom zatvoru stupili su juče u štrajk glađu kako bi izrazili nezadovoljstvo uslovima zdravstvene zaštite, ostvarivanjem prava na šetnju i smještajem zatvorenika Vladimira Ulame.

Pritvorenici su takođe pokušali da zapale dvije ćelije.

Iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) saopšteno je da je štrajk prekinut danas nešto poslije 16 časova.

"S tim u vezi, a kako su razlozi za pokretanje štrajka pritvorenika odnosili na zdravstvenu zaštitu, pravo na šetnju, te smještaj pritvorenika V. U., obavještavamo javnost da je zdravstvena zaštita pritvorenim licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija bila i biće i u budućem periodu dostupna 24 časa dnevno. Kad je u pitanju ostvarivanje prava na šetnju pritvorenika, a kako je i u našem prethodnom saopštenju navedeno, Zavod za izvršenje krivičnih sankcija će svim pritvorenim licima obezbijediti šetnju na otvorenom prostoru u dijelu namijenjenom za šetnju, najmanje dva časa dnevno, što će se obezbijediti produžavanjem vremenskog perioda u kojem se realizuju šetnje pritvorenika u ovoj organizacionoj jedinici Zavoda, a vodeći računa o bezbjednosnim i drugim uslovima koje treba uzeti u obzir prilikom realizacije šetnje koji su bili odlučujući za skraćenje vremena za šetnju. Što se tiče zahtjeva za smještaj zatvorenika V.U., a što je bio prioritetni zahtjev pritvorenika koji su stupili u štrajk, napominjemo da se smještaj i raspored pritvorenih lica vršio u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku i Pravilnika o bližem načinu izvršavanja pritvora, a na koji način će se i u budućem periodu vršiti", navodi se u saopštenju ZIKS.