Alpski rog će se čuti u Boki

Ona stvara nešto što i hiljadama kilometara može da poveže one koji se razumiju
303 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2015. 11:45h

Povodom Nacionalnog praznika švajcarske konfederacije, najveći švajcarski investitor u Crnoj Gori, kompanija “Luštica Development” i Ambasada Švajcarske u Srbiji i Crnoj Gori pokloniće Tivtu premijerni koncert Fani Kencih, četrnaestogodišnje švajcarske umjetnice koja svira alpski rog, nacionalni švajcarski instrument.

Obučena u nacionalnu nošnju, Kencih će desetominutnim koncertom pozdraviti tivatsku publiku u petak, 7. avgusta u 21 čas na tivatskoj gradskoj rivi Pine. U subotu, 8. avgusta Tivćani i njihovi gosti na tivatskoj rivi će moći da uživaju u švajcarskim nacionalnim melodijama koje će Kencih izvesti u 10 časova. Istog dana uveče, mlada umjetnica sviraće na prijemu povodom Nacionalnog praznika švajcarske konfederacije, a koji će biti priređen u kompleksu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta “Muzika je jedan od elemenata koji ujedinjuje narode.

Ona stvara nešto što i hiljadama kilometara može da poveže one koji se razumiju. U tom smislu, muzika je zajednička cijelom čovječanstvu. Mi kao ambasada i Luštica Bay kao projekat švajcarske kompanije, željeli smo da se i na ovaj način povežemo sa Tivtom.” – rekao je juče tim povodom ambasador Švajcarske u Srbiji i Crnoj Goro Žan Danijel Ruh.

Fani Kencih svira nacionalne švajcarske melodije i jedan je od najmlađih umjetnika na ovom instrumentu. Počela je da svira alpski rog sa 12 godina. Nije bilo lako pronaći profesora za alpski rog, pa je za njeno muzičko obrazovanje najzaslužniji Filip Holcer, kod koga je pohađala časove u jednom selu nedaleko od mjesta Kur u kome živi. Istovremeno, mlada regionalna umjetnica, Jesana Nemic, joj je davala časove solfeđa.

Počela je da svira pred publikom samo nekoliko mjeseci nakon prvih časova. Danas je rado pozivaju da svira na koncertima povodom nacionalnog praznika, raznih otvaranja i manifestacija.

Učestvuje na festivalu muzičara alpskog roga u Nandazu koji okuplja 150 duvača iz Švajcarske, Francuske, Njemačke, Italije, Belgije pa čak i Amerike. U tradicionalnoj nošnji i uz svoj omiljeni instrument, ona gotovo svakog vikenda putuje u različite djelove Švajcarske gdje je dočekuju ljubitelji ove muzike.

Galerija

Bonus video: