FILMSKI FESTIVAL U NOVOM

Prikazana dva domaća ostvarenja

Simbolika surovog crnogorskog krša, zelenih predjela i napuštene vodenice namjerno je odabrana, a publika na Kanli kuli odlično je razumjela priču i aplauzom nagradila aktere filma “Umir krvi"
104 pregleda 0 komentar(a)
Umir krvi, Foto: Slavica Kosić
Umir krvi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.04.2019. 17:21h

Na Montenegro film festivalu  u Herceg Novom   prikazana su dva crnogorska filma- na Kanli kuli, u okviru glavnog programa kratki film “Umir krvi” Senada Šahmanovića i u selekciji dokumentarnog programa, na Trgu od muzike, film “Tok” Miša Obradovića.

Iako naizgled lokalna, tipično crnogorska tema filma “Umir krvi”, mladog reditelja Senada Šahmanovica, zapravo je univerzalna. Krvana osveta je samo dio šireg pojma  osvete, a ideja reditelja je bila   više usmjerena ka načinima i mogućnostima oprosta. Simbolika surovog crnogorskog krša, zelenih predjela i napuštene vodenice namjerno je odabrana, a publika na Kanli kuli odlično je razumjela priču i  aplauzom nagradila aktere filma.

U selekciji dokumentarnog filma na Trgu od muzike prikazan je crnogorski film “Tok” , prvijenac glumca Miša Obradovića. Priča o   starosti i usamljenosti, ispričana  u kombinaciji   dokumentarnog  i igranog, jednako je univerzalna tema. Za glumca Miša Obradovića rad na filmu  bio je izazov.

“Nisam školovani reditelj i nisam sebi postavio striktna ograničenja između dokumentarne i igrane forme. Na osnovu činjenica napravio sam fiktivni zaplet, što će biti i struktura mog eventualno, igranog filma za koji sam već napisao scenario”, kazao je Obradović.

Festivalska publika sinoć je na Kanli kuli vidjela hrvatski  film “Takva su pravila” reditelja Ognjena Sviličića i srpski “Branio sam Mladu Bosnu” Srđana Koljevića.

Preporučujemo za Vas