Šuković: Mojkovački kriminalni klan me neće ovim zastrašiti

Markoviću i Veljoviću ipak fali par godina na podgoričkom asfaltu, poručio Šuković. “Sve je koordinisao Stojković da mi se osveti što sam ga hapsio zbog prijetnji tužiteljki, ali ja sam tada imao nalog specijalnog tužilaštva”
555 pregleda 58 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Predrag Šuković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 06.08.2015. 05:20h

Podgorička policija uhapsila je juče kolegu inspektora Predraga Šukovića bez naloga i znanja tužilaštva, koje ga je nakon kratkog saslušanja pustilo na slobodu, a on ponovo za sve optužio “mojkovačku kriminalnu grupu” na čelu sa potpredsjednikom Vlade i bivšim šefom policije.

Šukovića su kolege sa lisicama na rukama izvele iz kuće i odvele u prostorije Uprave policije, a tek onda o tome obavijestile tužilaštvo.

“Vijesti” saznaju da su u podgoričkom Osnovnom tužilaštvu bili u najmanju ruku iznenađeni tim obavještenjem, jer su oni već nekoliko mjeseci vodili izviđaj po prijavi potpredsjednika Vlade Duška

Markovića o navodnom ugrožavanju njegove bezbjednosti Šukovićevim anonimnim komentarima na portalu Vijesti.

"Uprava policije MUP-a samoinicijativno je lišila slobode P. Š. zbog krivičnog djela - ugrožavanje sigurnosti i uz krivičnu prijavu privela ga dežurnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Nakon saslušanja dežurni tužilac osumnjičenom P.Š. nije odredio zadržavanje, jer je ocijenio da za to ne postoji zakonski osnov”, stoji u sopštenju tužilaštva.

“Siniša Stojković ne smije da pozove i nema obraza da pogleda tužiteljku Ljiljanu Klikovac u oči”

Šuković je od juna u policiji i tužilaštvu saslušavan kao građanin povodom svojih anonimnih komentara na portalu Vijesti, nakon prijave potpredsjednika Vlade Duška Markovića da mu je time ugrožena bezbjednost. On je u nekim od komentara sa svog naloga na portalu Vijesti pod pseudonimom “Boss”, dovodio u pitanje dužinu životnog vijeka Markovića.

Tužilac Enes Baković pustio je bivšeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije nakon dvadesetak minuta saslušanja, ali je Šuković u policiji i tužilaštvu proveo nekoliko sati, čekajući dolazak svog advokata iz kancelarije Gorana Rodića.

“Ovo je direktno upozorenje mojkovačke kriminalne grupe, kako ih ja kao građanin nazivam, da se više ne pominje priča oko šverca cigareta iz fabrike u Mojkovcu. Prijetnja i meni i svim mojim kolegama koji o tome sve znaju, a moraju da ćute”, kazao je Šukovića juče “Vijestima”.

On je nakon izbijanja afere sa komentarima na portalu najjasnije do sada javno optužio Markovića i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nije nikad čuo za “mojkovački klan” i tražio od policije i tužilaštva da sve ispitaju i kazne Šukovića ako se utvrdi da nije govorio istinu.

Šuković je juče ocijenio da je njegovo hapšenje organizovao i koordinisao novoizabrani šef podgoričke kriminalističke policije Siniša Stojković.

“Zašto su to uradili ovako? Je li zato što Stojković ne smije da pozove i nema obraza da u oči pogleda tužiteljku Ljiljanu Klikovac?”, rekao je Šuković “Vijestima”.

Stojković je bez suđenja oslobođen optužbi da je pokušao da utiče na Klikovac da obustavi istragu protiv Veljovićevog šefa obezbjeđenja Milenka Rabrenovića, da je 2012. prijetio novinarki Oliveri Lakić, nakon njenih tekstova o sumnjama u šverc cigareta iz mojkovačke fabrike Tara.

“Cijela ova današnja akcija bila je smišljena da se kompromitujem u javnosti i da se pošalje upozorenje zbog fabrike u Mojkovcu. Sve je koordinirao Stojković, vojnik Veselina Veljovića, da mi se osveti jer sam ga hapsio 2012. godine kada je prijetio tužiteljki Klikovac. Samo što sam ja tada imao nalog specijalnog tužioca da ga uhapsim, da mu izvršim pretres kuća, stanova, kafića i poslovnih prostora.

To je razlika. Vjerovatno je htio da me stavi u isti koš sa njim”, kazao je Šuković.

On je rekao da je njegovo hapšenje i “laiku pokazalo o čemu se radi i ko iza toga stoji”.

“Zamislite kako je kada vas policija sprovodi sa lisicama na rukama, a tužilac nema šta da vas pita jer sam mu sve ranije rekao. Vjerovatno Duško Marković i Veselin Veljović misle da su me uplašili ovim današnjim postupanjem, koristeći neodlučnost Tužilaštva, ali bi toj neobičnoj gospodi bilo potrebno da su došli bar par godina ranije iz Mojkovca na podgorički asfalt”, kazao je Šuković.

Šuković je 12. juna potvrdio policiji da on stoji iza svih komentara na portalu Vijesti, zbog kojih je potpredsjednik Vlade Duško Marković tražio istragu zbog sumnje da mu je ugrožena bezbjednost.

“Ovo je poruka i upozorenje da se ne pominje fabrika u Mojkovcu i šverc cigareta”

Do identiteta Šukovića policija je došla nakon što su “Vijesti” u junu postupile po dva sudska naloga za pretres portala, odnosno naredbe suda da dostave sve komentare sa naloga “Boss” u prethodnih šest mjeseci.

“Možda ne dočeka sve ovi...a”, komentar je “Bossa” na tekst “Markovića spremaju da preuzme DPS”, od 7. juna. “A ovaj sa slike namjerava da živi”, komentariše tekst “Marković zamjenik predsjednika, DPS bez potpredsjednika”. Ispod teksta “I delegacija Crne Gore će položiti vijenac na spomenik na Gorici” od 8. maja, Šuković je komentarisao: “Brzo će nekima iz delegacije ovako polagati cvijeće”.

Advokat: Nezakonito hapsili i iznudili da tužilaštvo to pokrije

Advokatica Svetlana Lompar, koja je juče ispred advokatske kancelarije Gorana Rodića prisustvovala saslušanju Šukovića pred tužiocem kazala je “Vijestima” da je policija od tužilaštva iznudila da se Šuković sasluša u svojstvu osumnjičenog.

“Šuković je po krivičnoj prijavi, u svojstvu građanina, saslušan prije dva mjeseca. Po toj prijavi je kao građanin davao izjavu pred osnovnim tužiocem Miroslavom Turkovićem i izjasnio se o tome. To je već procedura kada je tužilac po konkretnoj krivičnoj prijavi preduzimao radnju. Procesno, tužilac je mogao da radi po toj prijavi i cijeni da li ima osnova da protiv Šukovića pokrene postupak i evntualno ga onda pozove u svojstvu osumnjičenog, ako nađe da u tim radnjama ima elemenata sumnje za izvršeno krivično djelo. Mnogo je vremena prošlo, a da tužilac tako nije postupao jer je očigledno da u tim njegovim radnjama nije našao elemente krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti. Poslije dva mjeseca, na prečac, policija bez naloga tužioca hapsi i nepotrebno lišava slobode čovjeka koji je bio dostupan, javio se i odgovarao na sve pozive očigledno ne znajući da je po toj prijavi Šuković već ranije bio kod tužioca. Kada se sada stvorila ovakva situacija, očigledno je da je sada tužilaštvo pokrivalo nezakonito hapšenje i privođenje Šukovića time što ga je saslušalo i dalo mu status osumnjičenog. Policija je faktički to iznudila od tužilaštva”, kazala je Lompar.

Kako se vodila bitka između policije i njenog službenika

Tokom istrage komentara na portalu Vijesti Šuković pred policijom i tužiocem Turkovićem u svojstvu građanina rekao je da nije prijetio Markoviću, a da je postupak pokrenut jer su Marković i bivši šef policije Veselin Veljović ogorčeni što je on istraživao šverc cigareta koji je organizovala mojkovačka kriminalna grupa.

Rekao je da su njih dvojica glavni akteri predmeta o toj kriminalnoj grupi koje je on proslijedio tužilaštvu tokom šefovanja Odsjekom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Policija je potom saopštila da Šuković nije učestvovao u istrazi šverca cigareta, da bi on to odmah demantovao navođenjem konkretnih dokumenata, datuma i brojeva pod kojima su zavedeni.

Inspektori Odsjeka kojim je ranije rukovodio, ponovo su ga pozvali i tražili da im saopšti šta zna o švercu cigareta, ali je Šuković to odbio, rekavši da je predmet radio po nalogu Specijalnog tužilaštva i da ne smije da iznosi tajne podatke, te da će sve reći novom specijalnom tužiocu. Šuković je “Vijestima” kazao da je specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, po njegovom pozivu, rekao sve što zna i konkretno ukazao na prikupljenu dokumentaciju koja se nalazi u tužilaštvu.

Bonus video: