Nezaustavljiva Ledecki, Čeh prekinuo post

Kejti Ledecki je još jednom pokazala da je trenutno ubjedljivo najbolja svjetska plivačica, jer je osvojila zlato u disciplini u kojoj nije ni nastupala prije dvije godine u Barseloni - 200 metara slobodno
0 komentar(a)
Kejti Ledecki, Foto: Reuters
Kejti Ledecki, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2015. 18:15h

Četvrti dan 16. Svjetskog prvenstva u plivanju je bio najsiromašniji što se tiče svjetskih rekorda.

Najbolji rezultat svih vremena je postavljen samo u novoj disciplini, miks štafeti 4X100 mješovito.

U kvalifikacijama je prvo za četiri sekunde i 19 stotinki rekord oborila selekcija SAD (3:42,33), da bi ga u finalu za još 62 stotinke pomjerila Velika Britanija.

Američka štafeta se morala zadovoljiti srebrom, a bronza je završila oko vrata dvije Njemice i dva Njemca.

Ali, uzbuđenja nije nedostajalo.

Kejti Ledecki je još jednom pokazala da je trenutno ubjedljivo najbolja svjetska plivačica, jer je osvojila zlato u disciplini u kojoj nije ni nastupala prije dvije godine u Barseloni - 200 metara slobodno.

Mlada Amerikanka je slavila u vremenu 1:55,16 i bila je 16 stotinki brža od Federike Pelegrini, a 33 od zemljakinje Misi Frenklin. Italijanka, koja je juče proslavila 27. rođendan, ušla je u istoriju plivanja, jer je u istoj disciplini šest puta zaredom osvajala svjetska odličja.

Na 50 prsno Britanac Adam Piti je bio devet stotinki sporiji od svog rekorda iz polufinala (26,51), ali mu je i to bilo dovoljno za zlato.

Drugi je bio bivši rekorder iz Južne Afrike, Kameron van der Burg (+ 0,15), a treći Amerikanac Kevin Kordes (+ 0,35).

Vječiti srebrni i bronzani, Mađar Laslo Čeh, prekinuo je post dug 10 godina i uzeo najsjajnije odličje na svjetskim prvenstvima, ovog puta na 200 leptir (1:53,48). Drugi je bio Južnoafrikanac Čad le Klo (+ 0,20), a treći Poljak Jan Svitkovski (+ 0,62).

Kinez Jang Sun je potvrdio dominaciju na 800 metara i slavio u vremenu 7:39,86. Ali, do najveće stepenice pobjedničkog postolja je došao nakon nezaboravne bitke sa Italijanom Gregoriom Paltrinijerijem, koji je vodio sve do posljednjih 50 metara.

Na kraju je kasnio 85 stotinki, što mu je bilo dovoljno za evropski rekord. Treći je bio Australijanac Mek Horton (+ 4,06).

Bonus video: