Kou: Ovo je objava rata atletici

Britanski „Sandej tajms” objavio je u nedelju da su sumnjivi uzorci nekoliko stotina atletičara, dok je njemačka ARD televizija ponovo optužila rusku i kenijsku atletiku za sistematski doping
61 pregleda 0 komentar(a)
Sebastijan Kou, Foto: Www.lequotidien.lu
Sebastijan Kou, Foto: Www.lequotidien.lu
Ažurirano: 05.08.2015. 10:58h

Kandidat za predsjednika Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastijan Kou ocijenio je da su najnovije optužbe za doping u atletici svojevrsna objava rata tom sportu, prenosi „Sportski žurnal”.

Kako je objavio BBC, Kou je naglasio da je došlo vrijeme da se odbrani čast „kraljice sporta”.

Britanski „Sandej tajms” objavio je u nedelju da su sumnjivi uzorci nekoliko stotina atletičara, dok je njemačka ARD televizija ponovo optužila rusku i kenijsku atletiku za sistematski doping.

„To je objava rata našem sportu”, rekao je Kou, dodajući da u istoriji atletike i antidoping kontrole nema osnova za ovakav napad na taj sport.

Izvještaj britanskih i nemačkih medija navode da je bilo više od 800 sumnjivih testova u periodu od 2001. do 2012. - kao i da je sumnjiva trećina svih osvajača medalja u disciplinama izdržljivosti na posljednjim Olimpijskim igrama i šampionatu svijeta.

Kako se navodi, 146 medalja, uključujući 55 zlatnih, u disciplinama od 800 metara do maratona na OI i SP osvojili su atletičari koji su imali sumnjive rezultate na antdoping testovima.

Kou je zajedno sa legendarnim ukrajinskim skakačem s motkom Sergejom Bubkom kandidat da na izborima 19. avgusta na mjestu predsjednika IAAF zamijeni sadašnjeg čelnika te organizacije Lamina Dijaka.

Bonus video: