Katnić zakucao i na Krapovićeva vrata

Tužilaštvo ispituje da li je pronevjereno više stotina hiljada eura prilikom organizacije dočeka Nove 2018. godine u Budvi
386 pregleda 36 komentar(a)
Milivoje Katnić, Dragan KRapović, Foto: Vijesti
Milivoje Katnić, Dragan KRapović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 07.10.2018. 12:08h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje da li su gradonačelnik Budve Dragan Krapović i direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Mladen Franović pronevjerili više stotina hiljada eura prilikom organizovanja proslave Nove 2018. godine ispred zidina Starog grada.

„Vijestima“ je iz SDT-a kojim rukovodi Milivoje Katnić saopšteno da je predmet u fazi izviđaja i da je u toku provjera dokumentacije, nakon krivične prijave koju je podnijela agencija „Multimedia group“ biznismena Marka Kentere.

Franović i Krapović, koji je ujedno i predsjednik Skupštine TO, odbacili su optužbe i istakli da je doček organizovan u skladu sa zakonom.

350 hiljada eura navodno je koštao doček Nove godine, a budžet Turističke organizacije Budva iznosio je 150.000, navodi Kentera u prijavi

„Obavještavam vas da se predmet koji je formiran na osnovu krivične prijave koju je podnio punomoćnik ‘Multimedia group’ protiv gradonačelnika Budve Krapović Dragana i direktora Turističke organizacije Budve Franović Mladena, u vezi organizacije javnog dočeka Nove 2018. godine... nalazi u fazi izviđaja i u toku je prikupljanje potrebnih obavještenja, podataka i dokumentacije radi donošenja odluke u predmetu“, saopštili su „Vijestima“ iz SDT-a.

Više od godinu ne jenjava netrpeljivost na relaciji nova gradska uprava – Kentera.

I dok iz lokalne uprave, pogotovo iz krila Demokrata čiji je Krapović član, tvrde da Kentera stoji iza brojnih štetnih ugovora koje su nanijeli milionsku štetu Opštini u vrijeme bivše DPS vlasti, biznismen to demantuje i ističe da je riječ o politički motivisanim optužbama i ličnoj netrpeljivosti. Dok se u TO Budva pripremaju za doček Nove 2019. na otvorenom, pod lupom istražitelja našao se posljednji četvorodnevni novogodišnji program koji je sačinila agencija „Comfortably numb“ Dragana Bulajića.

Izvršni odbor TO Budva prihvatio je ponudu agencije, pa je više od 20.000 posjetilaca tokom novogodišnjih praznika uživalo u nastupima bendova Bijelo dugme, S.A.R.S., Hladno pivo, Bajaga i instruktori, Elemental i Dubioza kolektiv.

U krivičnoj prijavi Kenterine agencije navodi se da nije sproveden postupak javne nabavke za usluge angažovanja muzičara za doček, već da je Krapović izdao nalog Izvršnom odboru TO da se izvođači angažuju po njegovom ličnom izboru, odnosno onako kako je predviđeno programom „Comfortably numb“.

Honorari izvođača iznosili su 201.000 eura, a podnosioci krivične prijave tvrde da u taj iznos nijesu uračunati PDV i agencijska provizija.

Iz Kenterine agencije koja je bila jedna od zainteresovanih za organizaciju dočeka navode i da je budžet TO Budve iznosio 150.000 eura, koliko je bilo predviđeno planom, ali da je koštao 350.000 sa uračunatim PDV-om i provizijom agencije.

SDT je naložilo Specijalnom policijskom timu da ispita cijeli slučaj, pa su predstavnici Opštine i TO Budva dali izjave u svojstvu građana.

Franović je „Vijestima“ kazao da je u potpunosti ispoštovana zakonska procedura.

„Priča ide u dva pravca, jedan je angažovanje izvođača, a drugi promocija i angažovanje produkcije. Izvršni odbor TO donio je odluku i prihvaćena je ponuda agencije ‘Comfortably numb’, i to krajnje zakonski, ništa nije sakriveno. Ugovore su kasnije kontrolisali i opštinski i državni inspektori, koji nijesu utvrdili nikakve nezakonitosti. Što se tiče produkcije, sprovedena je po načelima javnih nabavki. Bilo je nemoguće u tom vremenskom periodu sprovesti veliki tender, već su sprovedene četiri manje javne nabavke. Sve je bilo javno. Na sajtu su podaci jasno prezentovali šta je i ko dobio. Podvlačim, duplo smo manje platili nego što se spekuliše...“.

Franović: Budžet se probijao i ranije pa nije bilo prijava

Franović je ocijenio da je jako čudno što je podnesena krivična prijava, s obzirom da je agencija „Comfortably numb“ proteklih sedam-osam godina radila sa TO Budva.

Predsjednica Izvršnog odbora TO Budva Kristina Rafailović istakla je da nije bilo nezakonitosti.

„Na ponudu od ‘Comfortably numb’ koja je stigla u junu nijesmo zbog opstrukcija (u TO Budva) blagovremeno odgovorili. Druga ponuda agencije stigla je na adresu Opštine koja je naš osnivač. Proslijedili su je i Izvršni odbor je prihvatio ponudu“.

Franović je kazao da je ranija uprava TO Budva gotovo svake godine višestruko probijala budžet za organizaciju, što je, tvrdi, konstatovao i revizor, ali prijava nije bilo.

Iz u Budvi opozicionog DPS-a su u više navrata organizaciju Nove godine i rad menadžmenta TO navodili kao loše primjere upravljanja gradske vlasti.

Bonus video: