Kanađanin Sanders novi tehničar Budvanske rivijere

71 pregleda 1 komentar(a)
Sanders, Foto: Fivb.org
Sanders, Foto: Fivb.org
Ažurirano: 04.08.2015. 14:06h

Tehničar kanadske odbojkaške reprezentacije Tajler Džejms Sanders prvo je pojačanje Budvanske rivijere za narednu sezonu.

Iz budvanskog kluba je saopšteno da je Sanders potpisao jednogodišnji ugovor, ali je menadžerska agencija koja ga zastupa, “LZ SportPro” (čiji je vlasnik Đorđe Matijašević, sin bivšeg selektora Crne Gore Nikole Matijaševića), objavila da će Kanađanin igrati u metropoli crnogorskog turizma do kraja Lige šampiona, nakon čega je slobodan igrač.

Sanders, koji će u Budvi zamijeniti Brazilca Murila Radkea (otišao u poljski Bidgošć), stiže iz švajcarskog Dragonsa iz Lugana, sa kojim je prošle sezone osvojio titulu.

U Luganu je proteklu sezonu odigrao zajedno sa crnogorskim reprezentativcem Božidarom Ćukom.

Predstojeća sezona neće mu biti prva u Ligi šampiona, jer je sa Dragonsima igrao i u najjačem klupskom takmičenju, ali je sa bivšim timom upisao svih šest poraza (imao je osam poena) u konkurenciji italijanske Pjaćence, rumunske Konstance i belgijskog Roselara.

Rodom iz Hamiltona (Ontario), 23-godišnji prvi tehničar kanadske reprezentacije (visok 191cm), za koju igra od 2011. godine, nakon početka na Univerzitetu Mekmaster evropsku karijeru je počeo 2012. godine u Holandiji u Abajant Likurgusu, gdje je proveo dvije sezone prije nego se prošlog ljeta preselio u Švajcarsku.

Sanders je prošle godine sa Kanadom odigrao odlično Svjetsko prvenstvo u Poljskoj, gdje je “zemlja lovorovog lista” na kraju podijelila sedmo mjesto sa Sjedinjenim Američkim Državama, u konkurenciji 24 selekcije.

Igrao je i ovogodišnju Svjetsku ligu, u drugoj diviziji, gdje Kanada nije uspjela da izbori fajnl-for, iako je imala najviše bodova u grupi (23), ali pobjedu manje od Argentine i dvije manje od Bugarske. Sanders je na kraju bio četvrti u konkurenciji najboljih tehničara druge divizije, a upisao je ukupno 17 poena (2 iz napada, 9 iz bloka, 6 iz servisa). Najzad, krajem jula je osvojio bronzu sa Kanadom na PanAmeričkim igrama u Torontu, iza Argentine (zlato) i Brazila (srebro).

Dolaskom Sandersa, Budvanska rivijera je riješila poziciju tehničara za narednu sezonu, jer je pod ugovorom srpski internacionalac Aleksandar Ivković.

Od igrača iz prošlogodišnjeg sastava Budvana, pod ugovorom su još i kapiten i primač Vojin Ćaćić (ima brojne ponude iz inostranstva, i nije sigurno da će ostati), srednji blokeri Ivan Ječmenica, Petar Krsmanović i Luka Babić (koji je prošlu sezonu igrao u LŠ iako nije imao pravo jer je bio pod ugovorom sa Budućnošću), primač Lazar Ćirović, te libero Nikola Lakčević.

Ugovor je istekao reprezentativnom liberu Ivanu Rašoviću, sa kojim postoji usmeni dogovor o nastavku saradnje, ali ugovor još nije potpisan.

Izabranici Slobodana Boškana će u predstojećoj Ligi šampiona igrati u grupi D sa prvakom Evrope, ruskim Zenitom, turskom Halkbankom i austrijskim Hipo Tirolom.

Bonus video: