Jesen ne prija astmatičarima

Tegobe kao što su kašalj, “sviranje” u grudima i teškoće pri disanju prvi su znak da je potrebno korigovati terapiju u ovo doba godine, kako ne bi došlo do većeg pogoršanja stanja
138 pregleda 0 komentar(a)
astma, Foto: Shutterstock
astma, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2018. 09:29h

Jesenja magla, vlažnost vazduha i otežano disanje često su razlog učestalih alergijskih napada kod oboljelih od bronhijalne astme. Tegobe kao što su kašalj, “sviranje” u grudima i teškoće pri disanju prvi su znak da je potrebno korigovati terapiju u ovo doba godine, kako ne bi došlo do većeg pogoršanja stanja, kaže pedijatar dr Marija Lakićević.

Sklonost ka bronhijalnoj astmi može da postoji godinama, ali napad može da pokrene alergen, virusna infekcija, magla, hladnoća ili vlaga. Hladno vrijeme iritira disajne puteve, steže bronhije i zapravo je okidač za astmatični napad.

“Pacijentima sa bronhijalnom astmom tokom jeseni ne prija ni duži boravak u zatvornim prostorijama. Virusi se lakše šire i mogu da izazovu pogoršanje bolesti. Osim toga, izlazak iz tople prostorije na hladan vazduh takođe može da isprovocira astmatični napad. Bez obzira na vrstu astme, pacijentima veoma smeta povišena vlaga u vazduhu ‘koji kao da stoji’. Stoga se potrudite da u stanu bude suvo i toplo, ali nipošto vruće i obavezno provjetravajte prostorije. Za astmatičara je takođe važno da mu noge budu tople i da ne bude u mokroj obući”, objašnjava dr Marija Lakićević.

Astma i njeni simptomi

“Bronhijalna astma je hronična zapaljenska bolest praćena spazmom (sužavanjem), oticanjem bronhija i stvaranjem velike količine sluzi u njima. Najčešće se srijeće alergijska i infektivno-alergijska astma. Alergijska bronhijalna astma se odlikuje iznenadnim napadima gušenja, koji nastaju kao posljedica preosjetljivosti na činioce iz spoljašnje sredine (alergene), koji udisanjem dospijevaju u bronhije. To su najčešće kućna prašina, polen, perje, životinjske dlake i duvanski dim. Infektivno-alergijsku astmu odlikuju napadi gušenja izazvani hroničnim upalnim procesima bronhija i pluća. I taj tip astme se pogoršava u jesen jer su respiratorne infekcije česte. Što se tiče simptoma, tu je prije svega kašalj koji počinje poslije ili za vrijeme kontakta s alergenom. Često astmatičaru pocrvene oči, curi mu nos, a koža oko očiju je crvena i otečena. Zatim imamo škripanje u bronhijama, isprekidano disanje praćeno sviranjem u grudima, poznatije kao „vizing“, osjećaj pritiska u grudima i na kraju napadi gušenja i otežanog disanja”, objašnjava naša sagovornica.

Važna hitna reakcija

“Bronhije po pravilu reaguju veoma brzo, sužavaju se i pojačava se sekrecija. Zbog suženja bronhija i pojačane sekrecije sluzi, nastaju različite tegobe. Ponekad se astmatični napad manifestuje nadražajnim kašljem koji se ponavlja, a može da se javi i ‘zviždanja’ ili ‘sviranje’ u grudima, koje ne dozvoljava da pacijent udahne vazduh punim plućima. Kada nastanu iznenadni napadi gušenja, kao posljedica preosjetljivosti na alergene koji udisanjem dospijevaju u bronhije, potrebno je da se hitno reaguje.

Teži astmatičari zato ponekad moraju odmah da se zbrinu. Najčešće je dovoljno da prime terapiju i da se napad smiri, dok je ponekad neophodno i kliničko liječenje”, kaže dr Lakićević.

Ako se pacijent koji već ima dijagnostikovanu bolest požali na pogoršanja, odnosno da su napadi gušenja postali učestaliji ili da duže traju, to je znak da je neophodno da se terapija koriguje.

“Odgovarajući ljekovi i pomoć u kritičnim trenucima su najvažniji. Bitno je da pacijent dobije precizan plan liječenja u periodu akutnog stanja, ali i kada se bolest povlači. Terapiju je uvijek potrebno prilagoditi trenutnoj situaciji. U slučaju čestih napada, neophodne su češće kontrole kod alergologa”, kaže dr Lakićević.

Bonus video: