PREVENCIJA

5 jednostavnih stvari koje će zaštiti srce i krvne sudove

Sport je potreban ne samo za lijepo tijelo, već i za zdravo srce. Redovni treninzi će vam pomoći da povećate tonus mišića i spriječite višak kilograma, što je faktor rizika za bolesti kardiovaskularnog sistema
453 pregleda 0 komentar(a)
srce, Foto: Shutterstock
srce, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.09.2018. 17:14h

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kardiovaskularne bolesti su uzrok 30% smrtnih slučajeva širom svijeta. Paradoks je što je moguće zaštititi se od ovih bolesti – pa čak i bez lijekova, samo kvalitetnom prevencijom.

Ne treba vam značajno vrijeme ili novac. Sve što je potrebno su znanje i želja. Otkrićemo vam nekoliko načina koji će maksimalno poboljšati kvalitet vašeg života i očuvati zdravlje kardiovaskularnog sistema.

#1 Ravnoteža rada i odmora

Pokušajte ne samo da efikasno radite, već i da se efikasno odmorite. Spavanje zdrave osobe treba da bude između šest i osam sati. I nakon naporne radne sedmice, dajte sebi priliku da se opustite i uključite samo u ono što vam donosi fizičko i moralno zadovoljstvo. To može biti joga, meditativna praksa, masaža ili aerobik. Ovo će vam pomoći da ubuduće bolje reagujete na stresne situacije.

#2 Recite ne lošim navikama

Pušenje je jedna od loših navika koja najviše utiče na rad srca i krvnih sudova. Dakle, pušenje povećava vjerovatnoću infarkta miokarda za više od dva puta. Istovremeno, godinu dana nakon odbacivanja ove štetne navike, rizik od srčanih bolesti se smanjuje za pola.

#3 Jedite pravu hranu

Uključite u svoju svakodnevnu ishranu dijetalne proizvode koji uklanjaju holesterol u krvi. Brokula, repa, šljiva, špinat, jagode – sve ovo samo doprinosi jačanju krvnih sudova i pomaže u izbjegavanju blokade arterija. Takođe, nemojte zaboraviti da koristite Omega-3, koje se nalaze u orasima, lanenim sjemenkama i ribama. Ovo će smanjiti nivo holesterola u vašem tijelu i sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka. Pokušajte da jedete dovoljno svježeg povrća i voća – u obliku svježe cijeđenih sokova i takođe pripremite zdravu hranu bez viška masti.

#4 Bavite se sportom redovno

Sport je potreban ne samo za lijepo tijelo, već i za zdravo srce. Redovni treninzi će vam pomoći da povećate tonus mišića i spriječite višak kilograma, što je faktor rizika za bolesti kardiovaskularnog sistema. Zbog fizičkog opterećenja, srčani mišić će se brzo prilagoditi opterećenju, a vi ćete postati jači. Čak i ako treninzi nisu uključeni u vaše planove, dnevna jutarnja gimnastika i fleksibilni način života su minimalni neophodni uslov za podršku zdravlju kardiovaskularnog sistema.

#5 Ljekarski pregled

Nemojte zanemariti ljekarski pregled – pokušajte da povremeno posjetite svog doktora. Čak i ako brzo ne uspijete da promijenite svoje navike, odmah možete saznati da li imate rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, prenosi Ljepota i zdravlje.

Preporučujemo za Vas