Herceg Novi domaćin manifestacije "Trg od ćirilice"

Manifestaciju organizuju Udruženje Crnogorskih izdavača i knjižara, Mitropolija Crnogorsko primorska i hercegnovska crkvena opština „Stari grad“
116 pregleda 4 komentar(a)
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, turisti, turizam, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.08.2015. 14:46h

Do kraja avgusta na trgu Belavista u Herceg Novom održava se drugi Trg od ćirilice u okviru koga će biti organizovano tridesetak programa: književnih večeri, filmskih projekcija, izložbi koncerata.

Manifestaciju organizuju Udruženje Crnogorskih izdavača i knjižara, Mitropolija Crnogorsko primorska i hercegnovska crkvena opština „Stari grad“.

“S obzirom na to da je ćirilica sve ugroženija, spoljnim pritiscima i našim nemarom, i ne samo u Crnoj Gori nego i u Srbiji, Trg od ćirilice dobija na važnosti, a osnovni cilj manifestacije ostaje želja da se ukaže kakva bogastva i vrijednosti postoje na ovom pismu te da svima potvrdimo da su nasljednici ćirilične baštine spremni da ostanu vjerni toj tradiciji”, saopštili su organizatori.

Trg je počeo besjedom mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija koji je govorio Petoglasniku čije je fototipsko izdanje promovisano.

Govoreći o ovoj istorijskoj knjizi i njenom značaju za crkvu i narod mitropolit Amfilohije je kazao da je dobro što se u gradu Hercega Stefana održava Trg od ćirilice. “Dobro je u ovom našem vremenu kada je naša književnost krenula jednim drugim putem, suprotnim od onoga na čemu je građeno sveukupno naše biće da govorimo o ćirilicu i njenom značaju za ovaj narod”, rekao je mitropolit Amfilohije.

“Poštujemo narode koji imaju latinicu kao pismo svoje znakovne kulture ali naš narod, ako želi da ima istinske budućnosti, on je ne može imati bez ćirilice”, zaključio je Amfilohije.

Bonus video: