OPTUŽBE O PRIKRIVANJU DOPINGA UZDRMALE IAAF

Dijak: Smiješne su tvrdnje da smo skrivali rezultate testova

Britanski „Sandej tajms“ i njemačka televizija ARD objavile su juče da su od „zviždača“ iz IAAF dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5.000 atletičara dobijenim od 2001. do 2012. godine, te kako imaju dokaze koji otkrivaju “izvanredan opseg varanja”
0 komentar(a)
Lamin Dijak, Foto: Iaaf.org
Lamin Dijak, Foto: Iaaf.org
Ažurirano: 03.08.2015. 15:17h

Predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Lamin Dijak odbacio je tvrdnje kako je njegova organizacija bila nemarna u provođenju testiranja na doping kao „smiješne“, dok istovremeno svjetska sportska tijela traže detaljne istrage o tvrdnjama o značajnom broju pozitivnih testova atletičara...

„To su tvrdnje, ali nema dokaza. Želimo ozbiljno da ih istražimo, jer tvrditi da u atletici između 2001. i 2012. nismo provodili ozbiljan posao s doping testiranjima je smiješno“, rekao je Dijak.

Britanski „Sandej tajms“ i njemačka televizija ARD objavile su juče da su od „zviždača“ iz IAAF dobili uvid u 12.000 uzoraka od 5.000 atletičara dobijenim od 2001. do 2012. godine, te kako imaju dokaze koji otkrivaju “izvanredan opseg varanja” na najvećim svjetskim takmičenjima.

Australijski stručnjak za doping Robin Parisoto i naučnik Majkl Ašendon su zaključili da je više od 800 atletičara imalo jedan ili više abnormalnih rezultata.

Ti atletičari su osvojili 146 medalja na najvećim sportskim takmičenjima - olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima, uključujući 55 zlata, piše „Sandej tajms“.

Rusija ima najveći broj abnormalnih rezultata, čak 415, a slijede je Ukrajina, Maroko, Španija, Kenija, Turska i druge.

IAAF takođe napominje da se tvrdnje objavljene u „Sandej tajmsu“ i na ARD -u temelje na povjerljivim informacijama dobijenim bez odobrenja.

Iako nije direktno komentarisao sporne tvrdnje, potpredsjednik IAAF Sergej Bubka je istakao kako Međunarodna atletska federacija „ima nultu toleranciju“ na doping.

„Nećemo prestati da se borimo. Ako je potrebno da promijenimo pravila, to ćemo i da učinimo“, kazao je Bubka.

Iako tvrdnje navode da sporni atletičari nisu pali na doping testu, nego da su njihovi testovi bili abnormalni - što ponekad može biti znak uzimanja nedozvoljenih sredstava - skandal je uzdrmao temelje atletike.

Svjetska antidoping agencija (WADA) je objavila da vrlo uznemirena tim tvrdnjama, prema kojima je pod znakom pitanja čak trećina atletskih medalja osvojenih na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima.

Američka antidoping agencija je zatražila agresivnu istragu kako bi se zaštitili čisti atletičari. Šef Američke antidoping agencije (USADA) Trevis Tajgert je poručio kako nema informacija o tome da među spornim rezultatima ima rezultata američkih atletičara.

I Atletski savez Australije (AA) je pozdravio odluku WADA da se istraže alarmantne tvrdnje.

Tvrdnje da su značajan broj abnormalnih rezultata imali ruski atletičari, ruski ministar sporta Vitalij Mutko je odbacio.

„Te tvrdnje nemaju ništa s Rusijom. One samo predstavljaju borbu za moć prije izbora novog rukovodstva IAAF-a“, rekao je Mutko.

Preporučujemo za Vas