O dubokim, potresnim fenomenima čovjekove prirode

Katarina Radivojević kaže da je njoj u ovoj predstavi najuzbudljiviji upravo sam pisac, i to što je drama “Sluškinje“ izuzetno teška
152 pregleda 0 komentar(a)
Marija Vicković, Katarina Radivojević, Foto: Grad teatar
Marija Vicković, Katarina Radivojević, Foto: Grad teatar
Ažurirano: 03.08.2015. 15:44h

Dramski program Grada teatra upriličio je ove godine i jednu premijeru koja nije proizašla iz njegove sopstvene produkcije - drame “Sluškinje“ velikog francuskog pisca Žana Ženea, u režiji Stevana Bodrože, koja je u subotu izvedena na sceni Svetog Stefana.

Pred brojnom publikom (i to uglavnom mlađe), moglo bi se reći da su gledalište “prepunile“ dvije sjajne glumice, Marija Vicković i Katarina Radivojević, koje igraju Kler i Solanž, glavne junakinje Ženeove priče o čežnji da se bude neko drugi, o dubokim, potresnim fenomenima čovjekove prirode, njegovom karakternom sistemu vrijednosti koji su upravo i njegov najveći kavez i prokletstvo.

“Sluškinje“ su stigle u Budvu kao produkcija agencije “PR Katarina Radivojević 'Glumac'”, i Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda, publika je ovacijama ispratila popularne glumice, a kako smo nakon izvođenja čuli od Stevana Bodrože, one same stoje iza ovog projekta.

“Ovdje je proces bio obrnut - nisam ja birao glumice, nego su one izabrale mene. Htjele su da rade ovaj tekst i tragale su za rediteljem, a pošto i sam jako volim Žana Ženea, imao sam zadovoljstvo da radimo zajedno. Divno je bilo sarađivati sa njima, jer osim što su odlične glumice, one su i vrlo kreativne osobe, mogli smo zajedno da maštamo, istražujemo, i da to ne bude samo puko postavljanje teksta u prostor i tehničko raspoređivanje onoga što one treba da odigraju, nego pravi istraživački proces”, prokomentarisao je Bodroža.

To što je premijera organizovana upravo u Budvi, reditelj je izjavio da nije slučajno.

“Predstava tek treba da 'izađe' u Beogradu, a ovdje je imala provjeru pred jednom publikom koja je kroz dugogodišnje trajanje festivala Grad teatar, a to je skoro tri decenije, dobila vrstu edukacije - to je publika koja nije navikla na lake umjetničke sadržaje, već dapače, na vrlo kompleksna dramska djela, na velike klasike, kakvo je i ovo djelo Žana Ženea. Pomislili smo da je budvanski festival prava prilika da na jako fin način provjerimo puls publike, prije još jednog festivalskog prikazivanja koje će predstava imati ovog ljeta, i prije beogradske premijere u septembru”, kazao je režiser.

Priča o našim ličnim mrakovima

Marija Vicković, koja ima značajnu pozorišnu i filmsku biografiju u Srbiji (stalni je član ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu), ali i ovdje, izjavila je da su ona i Katarina Radivojević odabrale tekst.

Katarina Radivojević kaže da je njoj u ovoj predstavi najuzbudljiviji upravo sam pisac, i to što je drama “Sluškinje“ izuzetno teška.

“Predstava ima više slojeva, govori mnogo više o nekim našim ličnim mrakovima, kao i o zlostavljanju u porodici”, ističe glumica.

Bonus video: