Herceg Novi: Ovacije za "Ničije dete"

Glavni protagonosti filma Denis Murić i Pavle Čemerikić kazali su da, iako je film pobrao pohvale i nagrade na značajnim evropskim fetivalima, ipak imali tremu pred predstavljanje u Herceg Novom
126 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi film festival, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi film festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.08.2015. 14:12h

Film "Ničije dete" Vuka Ršumovića pozdravljen je sinoć na Kanli kuli ovacijama.

Glavni protagonosti filma Denis Murić i Pavle Čemerikić kazali su da, iako je film pobrao pohvale i nagrade na značajnim evropskim fetivalima, ipak imali tremu pred predstavljanje u Herceg Novom.

Čemerikić je prvi put glumio u filmu "Ničije dete" iako je u Dječijem kulturnom centru načinio prve korake u tom poslu, gdje ga je Ršumović i otkrio. Bilo mu je teško da se poistovijeti sa ulogom Žike, ali ga je razumio, kao i drugi lik Harisa, koji tumači Murić.

“Priča filma me je odmah osvojila, jer sam vrlo osjetljiv. Nije mi bilo teško da uđem u lik, jer smo imali duge pripreme. Vježbe su mi bile teže nego samo snimanje. Kada je počelo snimanje već sam se uhodao u lik i tok”, kazao je Murić.

Tvrdi da ga je "film oplemenio, promijenio i opredijelio ga da nastavi profesionalno da se bavi glumom, jer namjerava da poslije završene gimnazije u Kosovskoj Mitrovici upiše Fakultet dramskih umjetnosti.

Murić je glumio i u filmu "Enklava" Gorana Radovanovića.

Jubilej programa dokumentarnog filma

Program dokumentarnog filma u okviru Montenegro film festivala ove godine slavi jubilej - pet godina.

Slektor Vladimir Perović se nada da daju doprinos popularizaciji dokumentarnog filma u Crnoj Gori, jer sa publikom imaju dobar interakcijcki odnos.

Perović uspjeva da svake godine na festivalu prikaže dokumentarne filmove iz cijelog svijeta, rukovodeći se prije svega temama koje obrađuju filmovi, trudeći se da to budu djela sa koja obrađuju problematiku koja je slična našoj.

Posebnu pažnju poklanja ostvarenjima iz malih zemalja kao što su Dominikanska republika ili Mjanmar.

Perović najavljuje i uvođenje dvije nove kategorije u program dokumentarnog filma: animadok i dokufikšn uz konstataciju da se u svijetu sve češće briše granica između dokumentarnog i igranog filma.

Perović je predstavio i članove žirija - Semra Guzel Korer iz Turske, Viktor Orosko Ramirez iz Meksika i Stefan Bošković iz Crne Gore.

Guzel Korver autorka brojnih dokumentaraca, ali reklama, producentkinja, rediteljka, urednica i jedna od osnivača Udruženja dokumentarista Turske, je istakla da dokumentarni film doživljava vrlo intimno, te da kroz njega uči o drugim ljudima i sebi, otkrivajući sve boje svijeta.

Kazala je i da su joj zanimljive balkanske zemlje i da je prvi put u Crnoj Gori, sa kojom Turska ima mnogo sličnosti.

I za Orosko Ramireza je prostor EX YU zanimljiv i intriganatan i zato je zadovoljan što je prvi put u nekoj od tih zemalja. Osim dobre selekcije filmova, na kojoj je prije tri godine učestvovao ostvarenjem "Stvarnost 2.0“, dopada mu se prostor na Trgu Mića Pavlovića gdje se filmovi prikazuju u bioskopu pod otvorenim nebom.

Ramirez je do 2012. godine u Njemačkoj, Ekvadoru i Meksiku organizovao filmski festival Ambiulart, kultni projekat čiji je cilj da podstakne filmsku razmjenu između Njemačke i latinoameričkih zemalja.

Režirao je više kratkih i animiranih filmova.

Dramaturg i pisac Stefan Bošković autor je i scenarija za film "Umir krvi" Senada Šahmanovića koji će van konkurencije biti prikazan u glavnom programu Film festivala Herceg Novi, a potpisuje još nekoliko scenarija za dokumentarne filmove. Na konferenciji za novinare kazao je da je upravo završio snimanje prvog crnogorskog sitkoma (komedija situacija) „Dojč kafa“ i da radi na zbirci pripovjedaka koje bi trebalo da budu objavljene na jesen.

Koincidencija ili?

Veliki broj gledalaca, pa i neki članovi žirija, sinoć su na putu do trga od Muzike, gdje se održavaju projekcije dokumentarnih filmova, zastali na obližnjoj Belavisti, gdje se u organizaciji Svetigore i arhijerjskog namjesništva odrzava manifetacija "Trg od ćirilice". Da li slučajno ili namjerno, tek su istovremeno kad i festivalske, održane projekcije filmova sa religioznom tematikom, što je zbunilo posjetioce festivala.

Tim prije jer je na istom prostoru sve četiri prethodne godine organizovan program dogumentarnog filma u okviru Montenegro film festivala.

Predsjednik savjeta Festivala Stevan Koprivica uputio je izvinjenje gledaocima u ime organizatora.

Bonus video: