Jang i Ledecki odbranili titule na 400 metara slobodno

Šveđanka Sara Sjostrom postavila svjetski rekord na 100 metara leptir
73 pregleda 0 komentar(a)
Keti Ledecki, Foto: Beta/AP
Keti Ledecki, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2015. 19:34h

Prvog dana plivačkih takmičenja u Kazanju podijeljene su medalje u četiri discipline, a tri zlatne medalje osvojili su branioci titule od prije dvije godine iz Barselone.

To je pošlo za rukom Kinezu Sun Jangu i Amerikanki Keti Ledecki u trkama na 400 metara slobodno i francuska štafeta na 4x100 slobodno.

Najsjajnijim odličjima okitile su se i Australijanke u štafeti 4x100 slobodno.

Jang je na fenomenalan način počeo lov na četiri zlata u Kazanju.

Kinez je glavni kandidat za prvo mjesto još i na 200, 800 i 1500 metara slobodno.

U finalu na 400 metara, ostvario je vrijeme od 3:42,58 minuta.

Drugi je na cilj je stigao Britanac Džejms Gaj, a bronzani je bio Kanađanin Rajan Kokran.

Osamnaestogodišnja Ledecki je potvrdila status najbolje plivačice na dugim dionicama, a bila je najbolja i u prvom nastupu u Kazanju.

Do zlata je stigla u vremenu 3:59,13 minuta, srebro je osvojila Holanđanka Šaron van Rovendal, a bronzu Australijanka Džesika Ašvud.

Francuska štafeta na 4x100 slobodno odbranila je zlato osvojeno u Barseloni, a u finalu su nastupila trojica istih plivača kao i prije dvije godine, Floran Manadu, Fabijen Žilo i Žeremi Stravius.

Jedina izmjena bilo je stavljanje Mehdija Metele umjesto Janika Anjela.

Francuzi su u finalu ostvarili vrijeme od 3:10,74 minute, 45 stotinki brže od Rusije za koju su plivali Andrej Grečin, Nikita Lobincev, Vladimir Morozov i Aleksandar Suhorukov.

Bronzanu medalje osvojili su Italijani u sastavu Luka Doto, Marko Orsi, Mišele Santući i Filipo Manjini.

Australijanke su do zlata na 4x100 slobodno stigle sa vremenom 3:31,48, što je za tačno pola sekunde slabije od njihova svjetskog rekorda koji su postavile prošle godine na Igrama Komonvelta u Glazgovu.

U sastavu su bile tri iste plivačice kao i u Škotskoj - Ema Mekeon, Bronte i Kejt Kempbel, a jedino je u prvoj izmjeni Emili Sebom zamijenila Melani Šlagner.

Srebro su osvojile Holanđanke u sastavu Ranomi Kromoviđojo, Maud van der Mer, Marit Stenbergen i Femke Hemskerk, dok su do bronze stigle Amerikanke, koje su branile titulu, u sastavu Misi Frenklin, Margo Gir, Lia Nil i Simone Manuel.

Šveđanka Sara Sjostrom je postavila svjetski rekord na 100 metara leptir.

Ona je u polufinalnoj tu dionicui isplivala za 55,74 sekunde, čime je za 24 stotinke popravila rezultat koji je pune tri godine držala Amerikanka Dana Volmer.

Bonus video: