Jedite lagano i sa uživanjem

Ako je moguće, prošetajte psole jela. Pokret pri hodu podstiču varenje
81 pregleda 0 komentar(a)
stomak, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
stomak, zdravlje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.08.2015. 11:29h

Samo su male promjene u vašim navikama dovoljne da znatno poboljšaju zdravlje...

Zdrava prehrana i fizička aktivnost siguran su put do savršene linije i dobrog zdravlja. Međutim, i male promjene u navikama mogu se pozitivno odraziti na obim struka.

Izbjegavajte gazirana pića

Gazirani napici ispuštaju ugljendioksid u vaš sistem za varenje, pa se tako javlja i neugodna nadutost. Zato gazirane napitke zamjenite običnom vodom koja poboljšava varenje.

Ne žvačite žvakaće gume

Dok žvačete žvaku u želudac ulazi i više vazduha, pa se tako “naduvate”.

Jedite sporije

Ako brzo žvaćete i jedete na brzinu, takođe unosite u želudac više vazduha. Pored toga, na taj način ne dajete organizmu vremena da vam pošalje signal da ste siti.

Izbjegavajte slane namirnice

So u hrani zadržava vodu, pa je dobro izbjegavati brzu i preslanu hranu.

Ne pretjerujte sa vještačkim zaslađivačima

Sorbitol, ksilitol i manitol koji se nalaze u namirnicama koje imaju oznaku “bez šećera” teže se vare i tako izazivaju nadutost trbuha.

Izbjegavajte stres

Hormoni stresa znaju previše da ubrzaju varenje i izazovu nadutost. Opustite se i vaš organizam će raditi bolje.

Provjerite svoje zdravlje

Hronična nadutost i gasovi mogu biti simptom netolerancije na laktozu ili spore apsorpcije fruktoze. Posjetite svog ljekara i otkrijte uzrok hroničnog nadimanja stomaka.

Bez sile

Nemojte se siliti da jedete i pijete ono što vam se ne sviđa. To može izazvati alergijske reakcije digestivne sluzokože. Ona će početi da otiče, povećaće zapreminu stomaka.

21 dan

Dvadeset jedan dan nemojte piti za vrijeme jela.

Razlog? Sa tečnošću skoro uvijek gutamo i vazduh a on prodire u želudac. Ali zato možete obilno piti prije i poslije jela. Posle 21 dan, možete ponovo početi da pijete uz jelo jer želudac će vam se stegnuti i više neće postojati opasnost da prihvati suvišan vazduh.

Izbjegavajte ljuto

Ako ste ljubitelji ljutih začina, preko ljeta se suzdržite od njih. Oni mogu da iritiraju probavni sistem i povećaju proizvodnju gasova. Kako bi stomak ostao ravan, obroci treba da budu jednostavni, a biljke i začine koje koristite umirujući za probavu poput nane, ruzmarina i cimeta.

Bonus video: