Ljeto i insekti: Kako se spremiti za borbu

Nakon povratka iz prirode treba se pregledati. Ako se uoči krpelj, treba ga što prije odstraniti
294 pregleda 2 komentar(a)
komarci, Brskut, Foto: Zoran Đurić
komarci, Brskut, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 02.08.2015. 07:23h

Većina od nas se sa strahom i gađenjem odnosi prema insektima ljeti. Na tržištu postoji velik broj hemijskih sredstava, koji u obliku sprejeva, krema i losiona, mogu puno pomoći u borbi protiv tih neprijatnih, dosadnih i opasnih stvorenja. Razumljivo, kad se nađete u području gdje tih insekata ima puno, preporučljivo je nositi duge rukave i duge nogavice.

Ako ste primili ubod, bilo komarca, pčele ili mrava, dobro je oprati mjesto uboda vodom i sapunom, kako bi se odstranile bakterije i bilo kakvi tragovi otrova. Bilo koja krema za olakšanje bola može biti od pomoći. Ljekovi poput ibuprofena ili aspirina su korisni ako je bol stvarno jak. Jedna tableta nekog antihistaminika može ublažiti svrab. Kortikosteroidne masti smanjuju otok na mjestu uboda.

Krpelji

S buđenjem prirode u aprilu, maju i junu, u sve većem broju javljaju se i krpelji. Krpelj može biti zaražen virusom, koji može uzrokovati upalu mozga (krpeljni meningoencefalitis), kada takav krpelj ugrize čovjeka. Zato se vakcinisanje protiv meningoencefalitisa posebno preporučuje šumskim radnicima, planinarima i izletnicima, koji češće borave u prirodi.

Mogu prenijeti i bakteriju od koje se dobija lajmska bolest. Znak da je ubod krpelja izazvao boreliozu je crvenilo koje se širi oko mjesta uboda. Kad se crvenilo uoči, treba odmah otići kod ljekara.

Mravi

Ljeti, ležeći negdje na zemlji, travi, u šumarku, na plažama, vrlo lako se dođe u kontakt s mravima. Oni grizu i bodu. Posebno su neugodni mali crveni. Naravno, treba se odmah obratiti ljekaru ako osjetite prve simptome alergične reakcije: urtike na koži, otežano disanje, oticanje u ždrijelu.

Pčele, ose

Nabasati na roj pčela ili osa ili bosom nogom nagaziti na njihovo gnijezdo, može biti vrlo neprijatno iskustvo. Na izletima mogu zagorčati život. Budući da vole našu hranu, dobar je trik staviti na jedan tanjir otpatke od hrane i u čašu nekog slatkog pića i sve to staviti na jedno mjesto podalje od stola.

Ako se na mjestu uboda pojavila značajna oteklina, bol (posebno ako je ubod ili žalac blizu nosa, oka ili ždrijela), savjetuje se da kontaktirate ljekara. Ako se na koži pojave urtike ili disanje ili gutanje postane otežano - sve simptomi opasnog alergijskog napada - pozovite hitnu pomoć.

Ako ubodeni nije alergičan i ako još nisu nastupili znakovi šoka, izvadite žaoku iz tijela što prije. Ubodeni ud ne pokretati. Preosjetljive osobe moraju izbjegavati okolnosti u kojima češće dolaze u dodir s insektima. Poznato je da pčele ubadaju za vrijeme jako toplih dana ili odmah nakon kiše.

Komarci

Komarci su insekti broj jedan za prenos bolesti u svijetu. Inače, i oni mogu svojim ubodom unijeti u tijelo tvari koje uzrokuju alergijske reakcije, a drugi (npr. pčele, ose, stršljeni) unose u tijelo tvari koje pospješuju alergijsku reakciju, naprimjer - histamin. Nakon uboda komarca, pojavljuju se na mjestu uboda crvenilo i svrab, a nakon uboda ose, pčele i stršljena, na mjestu uboda se poslije 20 do 30 minuta pojavljuje oteklina, izrazit bol i upalno crvenilo, a mogu se razviti i opšti poremećaji. Kod najtežih oblika uboda komaraca, ako se razviju znakovi šoka, a ljekarska pomoć nije brza, mogu nastati grčevi, pa čak i smrt. To isto važi i za pčele, ose i stršljene. U slučaju povišene temperature, početka kočenja vrata, povraćanja i dezorijentacije, ljekar će posumnjati na virusnu upalu mozga (encefalitis).

U liječenju blažih oblika uboda mogu se primijeniti oblozi 2% otopine borne kiseline te kortikosteroidne masti.

Iako su posljedice napada i uboda insekata prilično rijetko ozbiljne i opasne, ipak i ovog ljeta oni zahtijevaju puni respekt. Sa stajališta prve pomoći neobično su važni ubodi pčela, osa, stršljena, bumbara, obada, pauka i škorpiona.

Najbolji metod protiv uboda insekata - izbjegavanje dodira s njima.

Bonus video: