Svjetska nedjelja dojenja obilježava se i u Crnoj Gori

Cilj je osnažiti i podržati sve žene, koje rade u formalnom i neformalnom sektoru da na odgovarajući način usklade posao s odgajanjem djece, posebno dojenjem
0 komentar(a)
dojenje, Foto: Shutterstock
dojenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.08.2015. 08:29h

Udruženje Roditelji će od sjutra do narednog petka nizom aktivnosti obilježiti Svjetsku nedjelju dojenja koja se ove godine proslavlja u preko 120 zemalja svijeta sa zajedničkom temom Dojenje i posao.

Ove godine pažnja svjetske proslave usmjerna je na majke koje rade i doje djecu, sa ciljem podizanja svijesti kod poslodavaca i donosioca odluka o važnosti dojenja za djecu, za majke, privredna društva i cijelo društvo. Slogan proslave je Dojenje i posao – radimo na tome.

“U Crnoj Gori, za razliku od velikog broja zemalja u svijetu, porodiljsko odsustsvo traje do navršene prve godine djetetovog života, mada tu mogućnost zbog različitih razloga, a najčešće uticaja poslodavaca, sve manje žena može da iskoristi. Za sve majke koje prekidaju porodiljsko odsustvo prije tog roka, Zakon o radu predviđa pauzu za dojenje u dužini od 90 minuta do djetetove navršene prve godine života”, saopšteno je iz udruženja Roditelji.

Ova organizacija je pripremila i flajer u kojem se opisuju načini izdajanja i čuvanja mlijeka, u situacijama kada majka i beba moraju da se razvoje, ali i informišu majke o pauzi za dojenje koja im je zakonom zagarantovana.

Savjetnice za dojenje će se posljednjeg dana obilježavanja Nedjelje dojenja, u petak, 7. avgusta od 19 sati, okupiti sa zainteresovanim trudnicama i majkama koje doje u parku ispred Dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici.

Svjetska nedjelja dojenja se u Crnoj Gori proslavlja od 2012. godine kada se Udruženje Roditelji prvi put pridružilo aktivnostima Svjetske alijanse za podršku i promociju dojenja (WABA).

Ta globalna organizacija ove godine je pozvala na podršku ženama koje kombinuju dojenje i posao, kao i na ratifikaciju i spovođenje zakona i propisa koji štite majčinstvo, u skladu s Konvencijom MOR-183 o zaštiti majčinstva.

Cilj je osnažiti i podržati sve žene, koje rade u formalnom i neformalnom sektoru da na odgovarajući način usklade posao s odgajanjem djece, posebno dojenjem,

Bonus video: