Acu Đukanoviću malo sedam miliona

O reviziji odlučuje Vrhovni sud, kome Osnovni treba da proslijedi zahtjev nakon što ostavi rok strankama da se o njemu izjasne...
168 pregleda 84 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Aco Đukanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.08.2015. 06:19h

I Aco Đukanović i zastupnik države traže reviziju presude, kojom je pravosnažno odlučeno da se na ime izmakle dobiti premijerovom bratu iz budžeta plati oko sedam miliona eura.

Ukoliko revizijom ne bude odlučeno drugačije, građani će toliko platiti Đukanoviću jer država nije poštovala ugovor o kupoprodaji zemljišta koji je potpisala sa tim biznismenom.

„U predmetu - tužilac Aco Đukanović protiv tužene Države Crne Gore, reviziju je izjavio zakonski zastupnik tuženog - Zaštitnik imovinsko pravnih interesa 24.07.2015. kao i tužilac preko svog punomoćnika 27.07.2015”, piše u odgovoru Osnovnog suda, kome je zahtjev i podnijet jer je donio prvostepenu presudu.

O reviziji međutim odlučuje Vrhovni sud, kome Osnovni treba da proslijedi zahtjev nakon što ostavi rok strankama da se o njemu izjasne.

To se i navodi u odgovoru portparolke Osnovnog suda Marine Kalezić, koja je pojasnila da “zbog potrebnog roka radi dostavljanja revizije na odgovor, predmet još nije proslijeđen Vrhovnom sudu, nadležnom za odlučivanje po podnijetom vanrednom pravnom lijeku“.

Na Đukanovićevom bivšem placu i dalje se nalaze šalteri MUP-a, u sklopu takozvane Limenke, iako je prvobitnim ugovorom bilo planirano da se ona iseli do kraja 2010. godine.

Sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Natalija Boričić prije više od dvije godine presudom je obavezala državu da Acu Đukanoviću isplati nešto više od devet miliona eura sa kamatama za izgubljenu dobit, ali i razliku u cijeni spornog zemljišta na dan zaključenja i dan raskida ugovora.

Boričić je ranije usvojila i dio Đukanovićevog tužbenog zahtjeva prema kojem država treba da mu vrati preko tri i po miliona eura, čime će mu sa kamatom vratiti i novac koji je dao za kupovinu tog zemljišta.

Đukanović je, u julu 2012. godine, tužio državu nakon što je Vlada odbila da mu isplati obeštećenje zbog neispunjenih obaveza iz ugovora o kupoprodaji zemljišta u podgoričkom naselju Momišići.

On je 2008. godine kupio zemljište od preko 7.000 kvadrata na kojem se nalazi policijska Limenka... Ugovorom su se službenici Uprave policije i MUP-a obavezali da se isele do kraja 2010. ali je to učinila jedino policija.

Uslove za zaključenje tog posla diktirala je Vlada, ali obaveze koje je imala prema Đukanoviću nije ispunila, jer nijesu isplaćivali penale na osnovu korišćenja njegove imovine.

Vlada je tada raspravljala o zahtjevu Đukanovića da se ispune obaveze iz ugovora - da MUP izmjesti Službu za izdavanje ličnih dokumenata iz te zgrade.

Detaljnim urbanističkim planom na toj lokaciji predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog prostora.

Đukanović je ušao u poslovni poduhvat sa MUP-om i policijom nekoliko mjeseci nakon što je tadašnji vrhovni državni tužilac poništio kupoprodajni ugovor između Uprave policije i firme "Čelebić" kao nezakonit, jer je prodat bez tendera.

Milo Đukanović nije govorio istinu u Skupštini

Odgovorajući na poslaničko pitanje samostalnog poslanika Velizara Kaluđerovića o tome ko će odgovarati u Vladi zbog ovakvog posla štetnog po državu, premijer Milo Đukanović, između ostalog, rekao je da on nije bio na toj poziciji kada je zaključen posao oko Limenke.

Nedjeljnik „Monitor“ objavio je u posljednjem broju da je licitacija na kojoj je njegov brat dobio posao održana 22. aprila 2008. a da je Đukanović novi mandat, počeo 29. februara iste godine.

Bonus video: