Baković prati stanje pritvorenika koji štrajkuju glađu

Pritvorenici istražnog zatvora u Spužu, Aleksandar Bokan i Aleksandar Marković započeli su štrajk glađu u subotu, nakon što je direktor Miljan Perović odbio predloge njihovih advokata da ih puste iz samice. Prema medijskim navodima, njima se u štrajku pridružila većina zatvorenika
1 komentar(a)
šućko baković, Foto: Boris Pejović
šućko baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2015. 16:00h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Šućko Baković svakodnevno prati razvoj situacije u Istražnom zatvoru i opšte stanje pritvorenih koji su štrajkuju glađu.

Pritvorenici istražnog zatvora u Spužu, Aleksandar Bokan i Aleksandar Marković započeli su štrajk glađu u subotu, nakon što je direktor Miljan Perović odbio predloge njihovih advokata da ih puste iz samice. Prema medijskim navodima, njima se u štrajku pridružila većina zatvorenika.

Baković je, nakon saznanja o štrajku pojedinih pritvorenika, odmah po službenoj dužnosti – sopstvenoj inicijativi, a u okviru svoje nadležnosti, preduzeo neophodne mjere i radnje, obavio razgovore sa pritvorenicima koji štrajkuju i drugima na okolnosti štrajka, njihovog tretmana u zatvoru i obišao prostorije gdje oni borave.

Zaštitnik je, kako se navodi, istog dana nakon primljenih pritužbi prilikom obilaska Zatvora, formirao dva predmeta i pokrenuo ispitni postupak po osnovu pritužbi pritvorenih lica u štrajku.

„Zaštitnik svakodnevno prati razvoj situacije u Istražnom zatvoru, kao i zdravstvenu zaštitu i opšte stanje pritvorenih lica koja su stupila u štrajk. S obzirom da se radi o pritvorenim licima, nadležni istražni sudija i Uprava istražnog zatvora Podgorica, su nadležni i odgovorni za ostvarivanje prava ovih lica kao i njihovu opštu i zdravstvenu bezbijednost, a naročito u vrijeme štrajka“, kaže se u saopštenju.

Zaštitnik će, kako se dodaje, i dalje kontinuirano pratiti tok štrajka, zdravstveno stanje štrajkača i ostvarenje njihovih prava za vrijeme štrajka.

Bonus video: