Papan uzeo pare i uknjižio parcelu?

Iz policije saopštili da će se nastaviti tužilačko - policijske aktivnosti, na identifikovanju osoba koje se bave kamatašenjem
247 pregleda 15 komentar(a)
Zelenašenje, Novac, Kamata,, Foto: Shutterstock.com
Zelenašenje, Novac, Kamata,, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.07.2015. 15:30h

Kriminalistički policajci iz Budve podnijeli su prijavu protiv Baranina Nikole Papana, koga sumnjiče da se bavio zelenašenjem.

Iz policije je saopšteno da vjeruju da je Papan pozajmio Budvaninu Ž.Z. 10.000 eura, uz kamatašku kamatu od sedam odsto.

“Što ukupno iznosi 12.100 eura. Za davanje ove pozajmice tražio je od oštećenog zaključivanje fiktivnog ugovora o kupoprodaji nepokretnosti na što je oštećeni pristao”, navodi se u tekstu iz policije. Piše da su njih dvojica zaključili ugovor i zaveli ga kod notara 29. maja 2014. godine.

Mjesec dana od pozajmice novca i zaključenja ugovora, odnosno dva mjeseca prije ugovorenog roka povraćaja novca, Budvanin je obezbijedio 12.100 eura glavnice i kamate koji je namjeravao da vrati Papanu, ali ovaj to nije prihvatio.

“Već je kod Uprave za nekretnine - PJ Budva, pokrenuo postupak uknjižbe i na kraju na njegovo ime uknjižio nepokretnosti koje su bile predmet ugovora - katastarske parcele, iako je znao da je vrijednost tih parcela višestruko veća od pozajmljenog novčanog iznosa sa kamatama”, piše u saopštenju.

Treća policijska akcija u borbi protiv zelenašenja nazvana je “Depozit”.

Službenici kriminalističke policije Podgorica prije nekoliko dana uhapsili su Marka Radulovića, zbog sumnje da je sugrađaninu dao pozajmicu od 35.000 eura, uz obavezu plaćanja takozvane zelenaške kamate od pet odsto.

“Naplatu ovog dugovanja, kako se sumnja, pratile su prijetnje i zahtjev za stavljanje hipoteke na stan oštećenog Z.R.”, saopštila je policija.

Prethodno, policajci iz Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uhapsili su Bjelopoljca Ibrahima Kadića (69), koji su takođe, sumnja policija, bavio zelenašenjem. “Tužilačko-policijske aktivnosti, u okviru obavještajnog projekta 'Loan, na identifikovanju i procesuiranju lica za krivično djelo zelenaštvo se nastavljaju”, rečeno je iz policije.

Istražitelji će provjeriti i šta su i kako radili vještaci

Iz policije su saopštili da će predmet daljih provjera inspektora i tužioca u slučaju Papan, biti i takozvana kamataška zaloga.

“Budući da su vještaci odgovarajuće struke prilikom procjena tržišne vrijednosti nepokretnosti koje su bile predmet fiktivnog ugovora, a koja vještačenja su kao standardna procedura obavljena po nalogu Poreske uprave a na zahtjev osumnjičenog N.P. prilikom postupka uknjižbe, dali višestruko različita mišljenja o njihovoj tržišnoj vrijednosti”, navodi se u tekstu iz policije.

Bonus video: