Herceg Novi: Sve je spremno za Montenegro Film Festival

Festival će otviriti jedan od najznačajnijih filmskih i dramskih umjetnika, Lazar Ristovski, uz spektakularni vatromet. Voditelj manifestacije biće glumac, Novljanin Miloš Pejović, dok će na svečanom činu otvaranja učestvovati i Mjesna muzika iz Đenovića
65 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Janković, Montenegro Film festival, Foto: Slavica Kosić
Dragan Janković, Montenegro Film festival, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.07.2015. 14:51h

Na 29. Filmskom festivalu Herceg Novi Montenegro Film festival koji počinje sjutra veče projekcijom lauerata Kanskog festivala, francuskog filma „Dipan" biće prikazano 97 ostvarenja, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Predsjednik Opštine Dragan Janković je podsjetio da je na inicijativu Milana Žmukića pokrenut hercegnovski festival, kao Festival režije i da je tokom skoro tri decenije prošao razne faze dajući nemjerljiv doprinos gradu. “I grad je dao doprinos da festival bude na nivou koji se od njega očekuje”, kazao je Janković.

Direktor festivala Zoran Živković istakao je da festival ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, čiji je ovogodišnji budžet 163 hiljade eura.

On je kazao da će od 1. do 7. avgusta na pet lokacija biti prikazana ostvarenja u četiri kategorije: dugometražni, dokumentarni, studentski film i selekcija festivalskih pobjednika, kao i da se od sljedeće godine planira uvođenje još dvije selekcije.

Predsjednik Savjeta, Stevan Koprivica je istakao da se festival širi kvantitativo i kvalitativno i da postaje argument evropskog filmskog razmišljanja.

V.d. direktorica TO Bojana Blagojević kazala je da je grad prepoznao ovaj događaj kao značajan, koji može da privuče veliki broj turista.

Festival će otviriti jedan od najznačajnijih filmskih i dramskih umjetnika, Lazar Ristovski, uz spektakularni vatromet. Voditelj manifestacije biće glumac, Novljanin Miloš Pejović, dok će na svečanom činu otvaranja učestvovati i Mjesna muzika iz Đenovića.

Projekcije filmova u četiri programa biće organizovane na tvrđavama Kanli kula i Forte mare, u atrujumu kuće Iva Andrića i na Trgu od muzike u Starom gradu.

“Za sve projekcije iznajmljena je najsavremenija tehniku DCP - najbolja u regionu, Nadam da će publika i posjetioci zaista uživati", kazao je Živković.

Filmske projekcije biće organizovane i na Klincima, na poluostrvu Luštica.

Međunarodni žiri čine: Iv Boase, jedan od najznačanijih francuskih i evropskih filmskih stvaralaca, Goran Marković, filmski i pozorišni reditelj, scenarista i dramski pisac iz Beograda i reditelj Draško Đurović iz Podgorice.

Oni će najboljim ostvarenjima dodijeliti Veliku zlatnu mimozu – grand prix festivala za najbolji film, nagrada za režiju, za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolji scenario, kameru, za najbolji studentski i dokumentarni film.

Biće dodjeljena i nagrada priznanje „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos afirmaciji Festivala koje dodjeljuju Filmski festival Herceg Novi i Centar film – Beograd.

Stvaraocu ili instituciji koja je najviše doprinijela razvoju festivala i filmske umjetnosti u Herceg Novog biće dodijeljena nagrada kao omaž jednom od najvećih filmskih reditelja Crne Gore i regiona – Živku Nikoliću. Ta nagrada biće dodijeljena u kategoriji dugometražnog igranog filma.

Bonus video: