Misija OEBS-a i Delegacija EU zabrinute zbog oštećenja vozila Vojvodića

60 pregleda 0 komentar(a)
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Rade Vojvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2015. 18:04h

Misija OEBS-a u Crnoj Gori izrazila je zabrinutost zbog nedavnog slučaja izazivanja oštećenja na vozilu koje koristi generalni direktor javnog servisa – RTCG, Rade Vojvodić.

Kako je saopšteno od strane RTCG-a, na službenom vozilu je izazvano namjerno oštećenje, od strane nepoznatih počinilaca.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori poziva sve nadležne organe za sprovođenje zakona da efikasno i pravovremeno istraže ovaj slučaj, i da o istom obavijeste javnost u što skorijem roku.

"Misija i ovom prilikom naglašava da sloboda medija predstavlja fundamentalno načelo vrijednosti OEBS-a, i suštinsku komponentu bilo kojeg demokratskog, slobodnog i otvorenog društva, koje mora da bude zaštićeno od strane vlasti“, navodi se u saopštenju.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori takođe izražava zabrinutost povodom ovog slučaja i osuđuje takav pokušaj zastrašivanja medija.

"Očekujemo od nadležnih državnih organa da temeljno ispitaju ovaj slučaj i procesuiraju počinioce ovog krivičnog djela. Koristimo priliku da još jednom podsjetimo da je sloboda medija jedno od temeljnih prava Evropske unije i da predstavlja ključni stub demokratije. Evropska unija neće prihvatiti nikakva odstupanja od EU standarda u oblasti slobode izražavanja i slobode medija u zemljama koje teže članstvu u Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Delegacija dodaje da će nastaviti da prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara, tokom procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Sloboda medija je sastavni dio pregovaračkog poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, u okviru kojeg je Crna Gora preuzela određene obaveze definisane odgovarajućim Akcionim planom", zaključuje se.

Bonus video: