ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE REAGOVALA NA IZJAVU BRANKA RADULOVIĆA

Advokati su pošteno zaradili novac

Osim javnosti, reagovanje Advokatske komore je upućeno i predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, ministru pravde Crne Gore, Zoranu Pažinu i potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću
206 pregleda 15 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Zdravko Begović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.07.2015. 13:37h

Povodom izjave potpredsjednika Skupitine Crne Gore, Branka Radulovića, na sjednici Skupštine, održane 29. 07. 2015. godine, gdje je kao predsjedavajući tokom svog izlaganja, iznio niz uvreda na račun advokatske profesije, i na jedan neprimjeren način govorio o crnogorskim advokatima, ovim putem Advokatska komora Crne Gore upućuje oštar protest i traži od potpredsjednika Skupštine Radulovića da se javno izvini za sve što je tog dana uputio crnogorskim advokatima, navodi se u reagovanju predsjednika Advokatske komore Zdravka N. Begovića.

Na toj sjednici, Radulović je govorio o slučaju u kojem su, trojica advokata za tri-četiri ročišta uzeli 100.000 eura i nazvao ih “lopovima”. Poslanica Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić branila je kolege advokate, dodajući da su ti advokati postupali po postojećim zakonima i zatražilada se Radulović javno izvini advokatskoj profesiji. Radulović je dodao, “ne da su lopovi, nego su super-lopovi. Za tri, četiri parnična postupka, ta trojica su uzela više od stotinu hiljada eura”.

“Ovakvim istupom Radulovića, svih 800 crnogorskih advokata je povrijeđeno i uvrijeđeno, pogotovo ako se zna da su neprimjerene riječi došle od potpredsjednika Skupštine, čovjeka koji se nalazi na čelu organa koji predstavlja narod i koji je po svojem obrazovanju i vokaciji predodređen da obrazuje i vaspitava mlade generacije, čime ovakav njegov postupak dobija još i više na težini. Tokom diskusije, Radulović je pomenuo i trojicu advokata, koji su u sudskom postupku zaradili veliki novčani iznos na ime troškova postupka, zanemarujući pri tom činjenicu da su ta trojica advokata postupali isključivo po zakonu i po pravosnažnoj sudskoj odluci. Želimo istaći da su advokati časni ljudi, koji na profesionalan način obavljaju advokatsku djelatnost, te da ovakve neutemeljene kvalifikacije, upravo više govore o onima koji su ih izrekli, nego o onima kojima su upućene. Ukoliko pak Radulović bude smatrao da nije obavezan javno se izviniti crnogorskim advokatima, zahtjevamo od kolegijuma Skupštine Crne Gore da javno reaguje i da osudi ovakvo ponašanje potpredsjednika Crne Gore Branka Radulovića”, navodi se u reagovanju.

Osim javnosti, reagovanje Advokatske komore je upućeno i predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću, ministru pravde Crne Gore, Zoranu Pažinu i potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću.

Preporučujemo za Vas