Stradaju li noge zbog afere Telekom?

Pavlović rekao da su u Mađarskoj glavni dokazi o korupciji, jer su “tamo iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama”...
93 pregleda 19 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Koča Pavlović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.07.2015. 05:37h

Poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović, aludirao je juče na mogućnost da su pojedini u Crnoj Gori imali “problema sa nogama” jer su u inostranstvu pričali o korupciji u aferi “Telekom”.

On je na sjednici Odbora za antikorupciju kazao da su u Mađarskoj glavni dokazi o podmićivanju u tom slučaju.

“Tamo su iskaze davali oni koji su imali probleme sa nogama i imaju obavezu i ovdje da svjedoče,” rekao je on.

Bivši direktor Telekoma Oleg Obradović ranjen je u nogu u maju.

Godinu ranije, takođe u nogu upucan je smijenjeni direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović.

Policija i tužilaštvo nijesu riješili te slučajeve i ne obavještavaju javnost o toku istraga.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, objasnio je da Pavlovićeve tvrdnje ne moraju biti tačne, jer prema zakonu osumnjičeni ima pravo da ne iznese odbranu.

Katnić je prethodno rekao poslanicima da je Mađarski telekom odbio da dostavi dokaze o privatizaciji Telekoma.

On je kazao da između Njemačke, Mađarske i SAD postoji dogovor da dokazi ostanu među njima, pa je Mađarska tražila garanciju da će oni biti korišćeni isključivo za krivični postupak.

“Nakon garancija koje smo im dostavili, odbili su da je dostave”, rekao je Katnić poslanicima.

Pavlović je izrazio rezervu da tužilaštvo neće da se bavi ovim slučajem jer je istraga otvorena godinama, pošto se dovodi u vezi sa familijom Đukanović.

„Nijesam ovdje zbog političke karijere, već da izvršim zadatak. Tužilaštvo je samostalni organ, za mene ne postoje imena, već samo krivična djela i dokazi“, odgovorio je Katnić.

Katnić je ponovio da Pavlović nema pravo pristupa spisima predmeta iz SAD na osnovu Zakonika o krivičnom postupku.

“Ne zna se ko će biti okrivljeni, ni ko će biti svjedok ni vještak, ni koja dokumentacija će biti pribavljena. I konačno se ne zna da li će biti okrivljenih, što bi podrazumijevalo ogroman novac nadoknade štete ako ne bi bilo okrivljenih, a dokumentacija bude data na uvid”, objasnio je Katnić.

On je kazao da je “jedno ono što je javnosti očigledno, a drugo obezbijediti dokaze”.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je „Mađar telekom” pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura, uključujući i sestru tada najvišeg vladinog funkcionera, koja se bavi advokaturom.

Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje u Crnoj Gori.

Tužilaštvo će se možda pozabaviti slučajem “Limenka”

Vrhovni tužilac Ivica Stanković kazao je da se tužilaštvo slučajem “Limenka” može baviti tek nakon što se okonča sudski postupak.

Pravosnažnom presudom država treba da plati sedam miliona eura premijerovom bratu Acu Đukanoviću, jer MUP nije poštovao dogovor i iselio se iz zgrade koju je on kupio.

“Mi možemo ubuduće da se bavimo time, da vidimo zašto je došlo do odlaganja iseljenja i plaćanja odštete“, rekao je on.

Katnić je rekao da se za slučaj kampa „Zlatica“ radi vještačenje kako bi se tačno utvrdilo šta je predmet prodaje - da li samo zemlja, objekti ili i nešto treće...

Bonus video: