Upisivali državljane i nove vozače

Murićeva je u odbrani rekla i da nije primala mito već da je iz nužde pozajmljivala novac od Mehmeda Krasnićija
101 pregleda 1 komentar(a)
presuda, Foto: Shutterstock
presuda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.07.2015. 18:49h

Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu za primanje i davanje mita, koju je u podgoričkom Višem sudu izreklo specijalno vijeće sutkinje Ane Vuković.

Podgoričanka Lidija B. Murić (50) osuđena je na jedinstvenu kaznu od četiri i po godine zatvora, jer je počinila krivična djela - primanje mita, protivzakoniti uticaj i falsifikovanje isprave u pomaganju.

Sud je potvrdio presudu i njenom sugrađaninu Zoranu Purliji zaposlenom u MUP-u, koji je osuđen na dvije godine i tri mjeseca zatvora zbog produženog krivičnog djela primanje mita, kao i Cetinjaninu Saši S. Kapičiću osuđenom na dvije godine zatvora za produženo krivično djelo primanje mita u pomaganju.

Vladimir A. Zorić sa Cetinja, za falsifikovanje isprave osuđen je na četiri mjeseca, isto kao i Šalja S. Feton jer je počinio krivično djelo davanje mita u sticaju sa krivičnim djelom falsifikovanje isprave... Iste kazne dobili su i Egzon N. Avdijaj, Jasko F. Maković, Mustafa S. Krasnići i Adis H. Čekić, Adžija V. Ferizaj, Qazim A. Neziraj i Mauricio F. Maković.

Milorad R. Beriša osuđen je na dva mjeseca zbog davanja mita, dok je Naser Ć. Avdul za isto krivično djelo dobio mjesec zatvora.

“Sud je preinačio presudu Mehmedu Z. Krasniću u dijelu odluke o visini kazne i osudio ga jedinstvenu kaznu u trajanju od tri godine i dva mjeseca zatvora za produženo krivično djelo primanje mita u pomaganju, za produženo krivično djelo davanje mita i za krivično djelo protivzakoniti uticaj u pomaganju", kazala je "Vijestima" samostalna savjetnica Apelacionog suda za odnose sa javnošću Ivana Kovačević.

"Sud je ukinuo presudu Anki Lj. Bojović, koja je osuđena na šest mjeseci zatvora zbog primanja mita i Dževdetu K. Deliji, zvanom Levi, koji je zbog davanja mita osuđen na mjesec", potvrdila je "Vijestima" portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović.

Purlija je, piše u optužnici, kao samostalni savjetnik u MUP-u, donio rješenje o prijemu u crnogorsko državljanstvo Fatime Beriša, sestre okrivljenog Mehmeda Krasnićija, u čemu mu je pomagao Kapičić, preko kojeg je obećao novac...

Lidija Murić je davala savjete okrivljenom Krasnićiju kako da napravi falsifikovano svjedočanstvo da je Feton Šalja položio vozački ispit.

Krasnići i Murić, piše, u julu 2011. primili su poklon od 1.300 eura od Egzona Avdijaja i obećali da će na osnovu lažnog svjedočanstva izdati vozačku dozvolu. Za gotovo istu uslugu, oni su od Čekića primili 800 eura, dok su od Beriše dobili 1.000 eura, da bi mu omogućili da se upišu u registar crnogorskih državljana dvoje njegove djece. Murić i Krasnići Mehmed su dobili poklon od 1.300 švajcarskih franaka od Ferizaja, da bi mu na osnovu lažnog svjedočanstva o položenom vozačkom ispitu, izdali vozačku dozvolu. Za istu uslugu su od Mauricija Makovića dobili 800 eura, a od Nezraja 1.000 eura.

Pravilna odluka Višeg suda

Prema ocjeni Apelacionog suda, u postupku donošenja presude, kao ni u samoj presudi nijesu povrijeđene odredbe krivičnog postupka.

Izreka presude je razumljiva i nije protivrječna razlozima koje je dao Viši sud.

“Pravilno je Viši sud, utvrđujući objektivno preduzete radnje u izvršenju krivičnih djela za koja je optužene oglasio krivim, cijenio i njihov psihički odnos prema izvršenim krivičnim djelima, te izveo pravilan i nesumnjiv zaključak da su ovi optuženi u izvršenju krivičnih djela za koja ih je sud oglasio krivim, postupali sa umišljajem i bili svjesni preduzetih radnji”, piše u odluci Apelacionog suda.

Bonus video: