JOŠ JEDNO PRIZNANJE ZA SENADA ŠAHMANOVIĆA

Film “Umir krvi” najbolje regionalno ostvarenje

Scenario za film potpisuje Stefan Bošković, a glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Marko Baćović, Momo Pićurić...
268 pregleda 1 komentar(a)
Umir krvi (Novina)
Umir krvi (Novina)
Ažurirano: 04.04.2019. 17:13h

Crnogorski kratkometražni film “Umir krvi” reditelja Senada Šahmanovića dobitnik je nagrade za najbolji regionalni film na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Banja Luci, Kratkofil Fest 2015. Ovu prestižnu nagradu, reditelju Šahmanoviću, uručio je na svečanoj ceremoniji na tvrđavi Kastel, međunarodni žiri, u sastavu Mark Steele, Karen Vazquez Guadarrama i Nikola Majdak. Međunarodna nagrada, još jedan je u nizu brojnih uspjeha koji je film “Umir krvi” do sada ostvario.

 “'Umir krvi' je pripreman godinu dana, uključujući rad na scenariju, obilazak lokacija, promociju filma. Prije ovog priznanja, nagrađen je i na internacionalnom PRI film festu u Prištini  kao  najbolji 'Pitch' projekat”, rekao je Šahmanović “Vijesitma”.

Šahmanović i nakon ove dvije nagrade koje su stigle za kratko vrijeme, ne postustaje sa radom i planovima.

“Planiram snimanje kratkog igranog filma i imam visoke ambicije što se njega tiče, pa pokušavam da nađem neophodna sredstva za snimanje. Nakon tog počinje prirpema dugometraznog filma”, kazao je reditelj.

Na pitanje da li će mu nagrade za “Umir krvi” koristiti u realizaciji planiranih projekata, Šahmanovič je kazao da hoće “kako za buduće tako i za dalji festivalski život ovog filma”. Iako uslove za bavljenje režijom i filmom uopšte u Crnoj Gori ne možemo da smatramo dobrim, Šahmanović smatra da to ne smije biti prepreka za rad.

“Uslovi nisu idealni - ali to ne smije biti prepreka za stvaranje i rad. Mislim da posebnu pažnju treba obratiti na mlade ljude - sve umjetnike, ne samo na reditelje. Ovdje postoje stvaraoci koji posjeduju izuzetan kvalitet i koji dobijaju međunarodna priznanja na raznim internacionalnim smotrama. Jako je važno podržavati debitante, govorim o dugometražnom filmu, posebno ako reditelj iza sebe ima barem dva relevantna kratka filma.  Ta praksa se njeguje svuda u svijetu”, kazao je reditelj.

Crnogorska premijera na  Festivalu filma u Herceg Novom

Film “Umir krvi” biće prikazan na  Doku Fest u Prizrenu,  Odenze Film festivalu u Danskoj gdje je Umir uvršten u glavni takmičarski program - od prijavljenih 3000 filmova Umir je ušao u 79 filmova i takmičiće se za glavnu nagradu od 10.000 eura i nominaciju za Oskara, za kratki igrani film. 

Pored navedenih festivala, “Umir” je do sada prikazan na festivalima u Finskoj - Tampere Film festival, na festivalu istočnoevropskog filma u Parizu, Južnoj Koreji - Busan Short Film Festival i U Tirani.

Crnoogorsku premijeru film ce imati  na ovogodisnjem hercegnovskom filmskom festivalu.

Preporučujemo za Vas