Predstava “Prokleta avlija“ - Andrićeve riječi prevedene na jezik igre

Predstava je prvo plesno “čitanje“ Andrića koje je ikada urađeno
84 pregleda 0 komentar(a)
Prokleta avlija, Foto: Gradteatar.me
Prokleta avlija, Foto: Gradteatar.me
Ažurirano: 29.07.2015. 16:16h

Koprodukcija Grada teatra, plesna predstava “Prokleta avlija“, po remek-djelu Iva Andrića, koju potpisuju poznata izraelska koreografkinja Dana Rutenberg, reditelj Nebojša Bradić, autor originalne muzike kompozitor Zoran Erić, ponovo je pred budvanskom publikom - na sceni Terase između crkava, večeras i sjutra u 21 i 30.

Predstava koja je i prvo plesno “čitanje“ Andrića koje je ikada urađeno, koja je doživjela veliki uspjeh, kako na prošlogodišnjem festivalu kada je premijerno izvedena (muziku izvodi više od osamdeset muzičara, na čelu sa dirigentom Bojanom Suđićem), tako i na premijeri u Beogradu i gostovanjima po regionu, urađena je u saradnji Grada teatra sa Narodnim pozorištem iz Beograda i Nacionalnom fondacijom za igru iz Beograda Aje Jung.

“Andrićeva priča govori o jednoj antiutopiji, o zatvoru koji asocira na brojne zatvore iz proteklih vremena, čak i do ovih naših, o jednoj vrsti zatvorenog svijeta, o unutrašnjim životima koji se ovdje odvijaju, i najveći izazov bio mi je da u predstavi postignem upravo taj psihološki momenat - da Andrića koji ima savršenu riječ, i koji je u književnom smislu izražen do kraja, prevedem u jedan sasvim osoben 'jezik' jezik igre. Život ove predstave u proteklih godinu dana pokazuje da smo uspjeli u tome, da smo dobili emotivnu presiju koju smo željeli, i koju publika osjeća. Priča 'Prokleta avlija' se ne može ispričati na lijep način, ne može ona biti ni relaksirana ni laka, a emocije za koje bi se čovjek mogao uhvatiti su ta vrsta osjećaja i nade da čak i kada smo zatočeni, to zatočeništvo će nekad prestati. A taj unutrašnji zatvor je paradigma mnogih života uopšte, paradigma za ono što smo imali priliku da živimo ovdje, a možda još uvijek živimo”, izjavio je Bradić.

U ulozi Karađoza je Nikola Tomašević, a ulogu Ćamila igra Milica Jević Drndarević.

Bonus video: