Knjiga o američkom rasizmu izazvala veliko interesovanje

Ta-Nehisi Coates se proteklih godina etablirao kao jedan od najboljih pisaca na temu rasnih odnosa u SAD, između ostalog zahvaljujući svom čuvenom eseju “The Case for Reparations”
0 komentar(a)
Knjiga, Foto: Shutterstock.com
Knjiga, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.07.2015. 18:43h

Teško je sjetiti se kada je neka esejistička knjiga izazvala toliko interesovanja u Americi, kao što je to slučaj sa “Between the World and Me” Ta-Nehisija Coatesa, kojeg upoređuju s velikim afroameričkim piscem Džejmsom Boldvinom, jednim od njegovih uzora.

“Between The World and Me” koncipiran je kao serija pisama autorovom sinu tinejdžeru Samoriju, baš kao što je poznato Boldvinovo djelo “The Fire Next Time” iz 1962. o američkom rasizmu i njegovim posljedicama bilo zapravo pismo njegovom 14-godišnjem nećaku.

Boldvin je bio gej i nije imao sina.

Ta-Nehisi Coates se proteklih godina etablirao kao jedan od najboljih pisaca na temu rasnih odnosa u SAD, između ostalog zahvaljujući svom čuvenom eseju “The Case for Reparations”.

Njegovi oštri i utemeljeni stavovi o posljedicama rasizma, kao i dominaciji koja se uspostavlja doslovno nad tijelima Afroamerikanaca, dobili su još veću aktuelnost i moć nakon serije ubistava nenaoružanih crnaca koja su počinili američki policajci.

Bonus video: