"DRŽAVA ĆUTI"

Milošević: Nova eksplozija u Željezari, događaj zataškan

"Da li je potrebna neka veća tragedija? Da li se čeka da neko izgubi život da bi uprava željezare i nadležni državni organi počeli da postupaju po zakonu" pita Milošević
163 pregleda 0 komentar(a)
Rade Milošević, Foto: URA
Rade Milošević, Foto: URA
Ažurirano: 27.07.2015. 16:55h

Juče je u Željezari umalo došlo do tragedije kada se desila eksplozija na elektrolučnoj peći zbog pucanje panela. Do toga je došlo zbog lošeg rukovođenja radom peći, jer na njoj rade ljudi koji nemaju adekvatne kvalifikacije. Sreća je što prilikom nesreće nije nijedan radnik povrijeđen, ali se postavlja pitanje do kada ćemo čekati da nadležni organi nešto preduzmu kako bi zaštitili radnike Toščelika, kazao je član Koordinacionog odbora URA Rade Milošević.

"Stanje u željezari Toščelik je postalo zabrinjavajuće što potvrđuje i jučerašnji događaj koji je zataškan od javnosti. Nakon jučerašnje nesreće, uprava Toščelika je primorala određeni broj radnika da vade komade vrelog uloška iz peći, neposredno nakon havarije čime su ugrozili njihove živote" rekao je Milošević

Milošević je kazao da su radnici primorani da rade ili im slijede otkazi kao i njihovim dojučerašnjim kolegama koji su ostali bez posla jer su zbog iznemoglosti odbili da rade šestu noć zaredom noćnu smjenu.

"Da li je potrebna neka veća tragedija? Da li se čeka da neko izgubi život da bi uprava željezare i nadležni državni organi počeli da postupaju po zakonu" pita Milošević.

Milošević kao najodgovorniju osobu za ovakvo stanje u željezari navodi Guzeler Guraja "koji ne poštuje državu Crnu Goru niti njen narod i njene zakone."

"URA će uputiti protestno pismo upravi Tosyalı Holding koja upravlja Toščelikom, jer vjerujemo da postupanje gospodina Guzelera Guraja narušava reputaciju Tosyali Holding-ai i neodražava njihov poslovni kredibilitet. Ukoliko i ovaj pokusaj ne urodi plodom Građanski pokret URA će organizovati skupštinsko saslušanje kod nadležnog skupštinskog odbora, na kome će neko morati dati odgovore zašto se zakoni ne poštuju", kazao je Milošević.

Milošević podsjeća javnost da je dana 24/25-6-2015 u željezari Toščelik nastala havarija zbog progorjevanja peći što je uzrokovalo izlivanje vrućeg tečnog metala u livnoj hali. Nakon tog nemilog događaja Gradjanski pokret URA je uputila hitnu urgenciju Upravi za inspekcijska poslove kako bi inspekcija rada i inspekcija zaštite na radu odmah izasla na teren i utvrdila stanje. Prilikom dopisa su ponudili i jasne materijalne dokaze koji ukazuju na kršenje zakona Crne Gore, međutim, nakon 30 dana do danas URA nema povratnu informaciju šta je inspekcija uradila.

"Opštinski odbor GP URA Nikšić javno poziva Upravu za inspekcijske poslove i gospodina Božidara Vuksanovića da saopšte da li su postupali po prijavi GP URA, a koja se odnosila na stanje u Željezari Nikšić. GP URA je u prijavi dostavio Upravi za inspekcijske poslove niz nepravilnosti i neregularnosti u radu Željezare, a koje se prevashodno odnose na odnos poslodavca prema ovo malo radnika što je u Željzari ostalo. Insistiramo da se Uprava za inspekcijske poslove konačno oglasi i obavijesti o inspekcijskom pregledu u Željezari Nikšić. OO GP URA pita gospodina Vuksanovića da li treba u Željezari da se dogodi neka nova havarija sa tragičnim ishodom pa da se nakanite da utvrdite stvarno činjenično stanje koje svakog dana može eskalirati i najviše ugroziti živote radnika. Smognite snage i sprovedite zakon shodno Ustavu Crne Gore", rekao je Milošević.

Preporučujemo za Vas