Pobjeda Fetela na Hungaroringu

0 komentar(a)
Fetel, Foto: Reuters
Fetel, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.07.2015. 15:06h

Sebastijan Fetel pobjednik je desete trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1, koja je za Veliku nagradu Mađarske. Interesantno, to je njegova prva pobjeda na Hungaroringu.

Ujedno, to je prva pobjeda za Ferari na toj stazi od 2004. godine, kada je trijumfovao Mihael Šumaher.

Do druge pobjede ove sezone (nekadašnji šampion ove sezone slavio je i u Maleziji) , ukupno 41. u karijeri, Fetel je došao u vremenu sat, 46 minuta, devet sekundi i 98,5 stotinki.

"Ovo je nevjerovatan dan, ali ova pobjeda je za Žila. Svi smo imali nevjerovatno tešku nedjelju i svima nam je veoma teško zbog njega. Mislim da su svi u Ferariju znali da bi Žil, prije ili kasnije bio dio našeg tima", rekao je Fetel poslije trke.

Fetel se izjednačio se Ajrtonom Senom po broju trijumfa u karijeri. Ispred su samo Mihael Šumaher sa 91 pobjedom i Alan Prost sa 51 trijumfom.

Drugo mjesto zauzeo je Danil Kvjat iz Red Bula sa zaostatkom od 15,748 sekundi i to je njegov prvi plasman na podijum u karijeri.

"Ovo je bila teška godina, teška trka, sve... Ali mislim da sam zaslužio mjesto na podijumu. Ali, ovaj plasman ide Žilu Bjankiju i njegovoj porodici. Izgubili smo sjajnog momka, odličnog vozača. Poslije prve krivine mislio sam da je trka za mene gotova pošto sam napravio veliku grešku. Međutim, moj tim mi je rekao da nastavim da se borim i danas sam naučio šta znači kada nikada ne odustaješ", rekao je Kvjat.

Treći je bio njegov klupski kolega Danijel Rikardo, sa 25,084 sekunde zaostatka.

"Ovo je bila luda trka. Bilo je kontakta u prvoj krivini i mnogo štete i mislio sam da je trka za mene završena. Onda sam imao kontakt i sa Luisom (Hamiltonom). Takođe i tada sam mislio da sam završio, a onda sam u samoj završnici trke bio u duelu sa (Nikom) Rozbergom. Ali, danas smo bili otporni na sve i mislim da je tako Žil želio. Ovaj plasman dugujem njemu", rekao je Rikardo.

Četvrto mjesto zauzeo je Maks Verštapen iz ekipe Toro Roso, peti je bio Fernando Alonso iz Meklarena, a aktuelni svjetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je šesto mjesto.

Sedmi je bio Roman Grožan iz Lotusa, a osmi Niko Rozberg iz Mercedesa. Bodove su još osvojili Dženson Baton iz Meklarena i Markus Erikson iz Zaubera.

Prije trke održan je minut ćutanja u znak sjećanja na vozača Marusije Žila Bjankija, koji je poslije devet mjeseci u komi, umro 17. jula od posjledica povreda glave, koje je zadobio prošlog oktobra tokom trke za Veliku nagradu Japana.

Dobro su startovala dva Ferarija - Fetel i Raikonen, obišli su vodeći dvojac Mercedesa Hamiltona i Rozberga i sa trećeg, odnosno petog mjesta, preuzeli vodeće pozicije.

Hamilton je zatim u krivini šest u pokušaju da obiđe Rozberga izleteo sa staze i vratio se tek na 10. mjesto. Četvrostruki svjetski prvak Fetel je dobro vozio i stekao dvije sekunde prednosti nad Raikonenom, a u tim trenucima najbrži je bio Hamilton, koji je obišao Felipea Masu za osmo mjesto.

On je zatim obišao nekolicinu vozača i do 18. kruga bio je peti sa 30 sekundi zaostatka za Fetelom. Ekipe su u međuvremenu pozivale vozače u boks, a među posljednjima su ostali vodeći. Hamilton je u 20. krugu otišao, za njim i Rozberg, a dva kruga kasnije vozači Ferarija.

Fetel i Raikonen su sigurno vozili, a Nemac je čuvao prvo mjesto i imao sedam sekundi prednosti nad Raikonenom. Hamilton je odlično vozio, u 29. krugu je obišao Rikarda i preuzeo četvrto mjesto, pa je za klupskim kolegom Rozbergom zaostajao 14 sekundi.

Britanac je smanjivao zaostatak za Rozbergom do pet sekundi, a u 43. krugu Niko Hilkenberg je udario u zaštitni zid, pa je na stazu izašlo bezbjednosno vozilo kako bi redari očistili djeliće bolida sa staze. To su iskoristili Rozberg i Hamilton i otišli u boks. Hilkenberg iz Fors Indije je iz vozila izašao nepovrijeđen i otišao u boks.

U tim trenucima Raikonen se putem radija požalio ekipi da ima problema sa bolidom, koji gubi snagu. "Sejfti kar" je u 48. krugu izašao sa staze, a Hamilton je u pokušaju da odbrani poziciju od Rikarda napravio par grešaka i bio u kontaktu sa Australijancem, obišli su ga Kvjat i Botas pa se našao na sedmom mjestu.

Iako je vozio sa oštećenim bolidom Rikardo je obišao Raikonena na trećem mjestu, a Hamilton se popeo na šesto, ali je morao u boks zbog oštećenog nosa bolida, pa se na stazu vratio kao 13. Raikonen je imao mnogo problema u boksu, ali nije odustao, pa se na stazu vratio kao 17, ali je ipak u 57. krugu morao da završi trku.

Fetel je imao 1,4 sekundi prednosti nad Rozbergom, a Hamilton je kažnjen prolaskom kroz boks, zbog kontakta sa Rikardom, pa se na stazu vratio na 15. mestu. Rikardo je dobro vozio, kasnio je 1,7 sekundi za Rozbergom i borio se za drugo mjesto.

U borbi za drugo mjesto došlo je do kontakta Rozberga i Rikarda, vozaču Mercedesa je pukla guma, pa je pet krugova do kraja morao u boks. Poslije toga Rikardo je otišao u boks, da zamijeni "nos", a drugo mjesto preuzeo je Kvjat, dok je Hamilton obilazio vozače i popeo se na sedmo mjesto. Rozberg se iz boksa na stazu vratio kao deveti.

Fetel je do kraja sigurnom vožnjom obezbijedio pobjedu, a Hamilton je uspio da se popne do šestog mjesta, a Rozberg do osmog.

Hamilton je tako uvećao prednost nad Rozbergom u generalnom plasmanu, sada ima 202 boda, a Rozberg 181. Treći je Fetel sa 160 bodova.

Naredna trka u šampionatu voziće se 23. avgusta, za Veliku nagradu Belgije.

Rezultati VN Mađarske

1. Sebastijan Fetel (Njemačka, Ferari) 1:46:09.985

2. Daniil Kvyat (Rusija, Red Bul) +00:15.748

3. Danijel Rikardo (Australija, Red Bul) 00:25.084

4. Maks Ferstapen (Holandija, Toro Roso) 00:44.251

5. Fernando Alonso (Španija, Meklaren) 00:49.079

6. Luis Hamilton (Velika Britanija, Mercedes) 00:52.025

7. Roman Grožan (Francuska, Lotus) 00:58.578

8. Niko Rozberg (Njemačka, Mercedes) 00:58.876

9. Dženson Baton (Velika Britanija, Meklaren) 01:07.028

10. Markus Erikson (Švedska, Zauber) 01:09.130...

Generalni plasman

1. Hamilton 202 bodova

2. Rozberg 181

3. Fetel 160

4. Valteri Botas (Finska, Vilijams) 77

5. Kimi Raikonen (Finska, Ferari) 76

Plasman konstruktora

1. Mercedes 383

2. Ferari 236

3. Vlijams 151

4. Red Bul 96

5. Fors Indija 39

Bonus video: