IZ ANB-A NEGIRALI DA TAKVA INFORMACIJA POSTOJI

Pavićević optužio Oliveru Lakić za "antidržavno djelovanje"

Tadašnji šef Sektora kriminalističke policije došao u Specijalno tužilaštvo prije hapšenja dvojice njegovih službenika zbog krađe dokaza u februaru 2016. godine i saopštio da im je ANB dostavila takvu informaciju. Iz ANB su nezvanično negirali da takva informacija postoji.
202 pregleda 23 komentar(a)
Milova Pavićević, Foto: Luka Zeković
Milova Pavićević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.09.2018. 05:16h

Visoki službenik Uprave policije Milovan Pavićević, tenutno načelnik podgoričkog Centra bezbjednosti (CB), došao je početkom 2016. godine u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i optužio novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić da “djeluje protiv interesa države”. To je “Vijestima” potvrdilo više nezvaničnih izvora iz SDT-a.

Ona je krajem februara i početkom marta sa glavnim urednikom “Vijesti” Mihailom Jovovićem pisala seriju tekstova o nestanku dokaza iz Sektora kriminalističke policije, kojim je tada rukovodio Pavićević, izuzetih nakon hapšenja Veselina Mujovića. Mujovićevi dokumenti i pisma, navodno pisana i predsjedniku Milu Đukanoviću, volšebno su pronađena četrdeset dana kasnije.

Nakon nestanka dokaza kulminirao je sukob između Uprave policije, na čijem je čelu tada bio Slavko Stojanović, i SDT-a, oko popunjavanja Specijalnog policijskog tima i imenovanja njegovog rukovodioca. SDT je 27. februara zbog navodne krađe pisama uhapsio vršioca dužnosti šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i dan ranije inspektora tog sektora Nikolu Terzića, sumnjičeći ih za stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Pavićević, koji je krajem 2017. i sam saslušan povodom krađe dokaza, tužilaštvu je prije hapšenja Terzića i Medojevića saopštio navodna saznanja o navodnom antidržavnom djelovanju Lakićeve, tvrdeći da mu je rečeno od nadređenih da dođe u tužilaštvo i to uradi. Pavićević je rekao da takve informacije Uprava policije dobila od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB).

U specijalnom tužilaštvu je o Pavićevićevim tvrdnjama iz februara 2016. godine sačinjena službena zabilješka.

Iz Agencije za nacionalnu bezbjednost “Vijestima” nije zvanično odgovoreno na pitanja u vezi sa ovim događajem, ali je njen visoki funkcioner nezvanično saopštio da tamo nikad nije sačinjena takva informacija, a da samim tim nije mogla biti nikome ni dostavljena. “Vijesti” su pitale ANB da li je tačno da je ANB bilo kada u periodu do 1. marta 2016. godine dala podatak Ministarstvu unutrašnjih poslova i/ili Upravi policije, da novinarka Vijesti Olivera Lakić “djeluje protiv interesa države”, i ako jeste na koji način i kome, u čemu se sastoji to antidržavno djelovanje, šta su preduzeli povodom toga. Iz ANB nije odgovoreno ni da li je moguće da je ANB zloupotrijebljena u ovom slučaju, i ako jeste, šta će uraditi povodom toga.

Pavićević je na pitanja “Vijesti” odgovorio da tokom saslušanja u Specijalnom tužilaštvu 2017. godine, povodom nestanka pisama i dokumenta, nije govorio o Oliveri Lakić.

On, međutim, od petka nije odgovorio na ponovljena pitanja “Vijesti” da li je sporna saznanja, navodno dobijena od ANB-a, SDT-u saopštio početkom 2016. godine.

Iz SDT-a “Vijestima” od petka nijesu odgovorili šta su učinili povodom Pavićevićevih informacija da Lakiće djeluje protiv države. Prema ranijim nezvaničnim informacijama “Vijesti”, istraga Specijalnog tužilaštva o krađi dokaza nije zatvorena, a u okviru nje treba saslušati još osoba.

Pavićević je kazao da je 2017. godine SDT-u dao iskaz “u vezi nestanka pisama, u dijelu aktivnosti kriminalističke policije i saradnje sa nadležnim tužiocem, a u cilju rasvjetljavanja navedenog događaja”.

“S obzirom da je navedeni postupak Specijalnog državnog tužioca označen stepenom tajnosti, nijesam ovlašćen za iznošenje bilo kakvih detalja iz konkretnog slučaja”, kazao je Pavićević, koji je nakon afere sa krađom pisama podnio ostavku na funkciju šefa kriminalističke policije.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, u prvim danima nakon nestanka dokaza, saslušala je sve pripadnike Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminala, koji su bili u dodiru sa nestalim dokazima.

Nakon što je tužilaštvo otvorilo istragu, dokazi koji su ukradeni iz policije na još neobjašnjen način pronađeni su u vozilu za uviđaje Centra bezbjednosti Podgorica.Policija ne može dati više podataka o napadačima na Oliveru Lakić

Iz UP tvrde da ne mogu dati više podataka o kriminalnoj grupi koja je pokušala da ubije Oliveru Lakić, od onoga što je u ponedjeljak saopštio pomoćnik direktora policije Enis Baković.

Baković je tada kazao da je riječ o kriminalnoj grupi iz Crne Gore koja trenutno nije dostupna našim nadležnim organima i da se preduzimaju aktivnosti putem međunarodne policijske saradnje kako bi se ova saznanja provjerila i ispitala.

Oni su saopštili da policija preduzima” intenzivne aktivnosti radi rasvjetljavanja ovog događaja”.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je u nogu 8. maja oko 21 čas, ispred zgrade, nakon što je parkirala vozilo i krenula prema ulazu. Više državno tužilaštvo je to krivično djelo kvalifikovalo kao pokušaj ubistva, ali istraga još nije dala osumnjičene za ovaj zločin.

Preporučujemo za Vas