Žan Pol Gotje: Žene u Crnoj Gori su posebne [FOTO]

"Za mene je moda refleksija onoga što se dešava u društvu, odraz njegove kulture", kaže Gotje
131 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2015. 18:30h

Aplauz predstavnika medija označio je dobrodošlicu u Crnu Goru, ali i reakciju na viđenu ljetnju kolekciju modnog kreatora za kog kažu da ne kreira modu, već da je stvara.

Žan Pol Gotje bio je jednako impresioniran ambijentom, u kojem se prvi put predstavio crnogorskim modnim sladokuscima.

"Nisam ni mogao da pretpostavim o kakvom prostoru je riječ. Tu je crkva, sve je okruženo starim građevinama, koje su odlično uklopljene. Organizacija je bila sjajna, manekenke su predivne, tako da sam veoma zadovoljan", kazao je Žan Pol Gotje.

Brojne zvanice, po crnogorskom običaju, čekale su poslednji trenutak da dođu ispred katedrale Svetog Tripuna, zbog čega je početak revije kasnio 40-tak minuta. Međutim, velika gužva nikome nije ubila strpljenje, a tokom polusatnog programa posjetioci su mogli da se uvjere zašto za francuskog kreatora stručnjaci tvrde da ima kontroverzne modne ideje.

"Mislim da sve počinje od boje i njene refleksije. I ovoga puta malo sam se poigrao sa krojevima i dezenima, tek toliko da i televizijski gledalac može da primijeti te prelaze", kazao je dizajner.

Moda, tvrdi, nije umjetnost, već miks antike i modernog, što se najbolje oslikava na njegovim ručno rađenim haljinama. "Za mene je moda refleksija onoga što se dešava u društvu, odraz njegove kulture. A, najveći kompliment za mene je kada neko kupi moj model i nosi ga." Francuski šarmantno, Žan Pol Gotje poželio je da se osvrne na ono što je primijetio tokom dvodnevnog boravka u našoj zemlji. "Žene u Crnoj Gori su posebne, veoma su inteligentne, govore strane jezike, a kada se smiju rade to od srca. Zaista su divne, mnogo ljepše izgledaju nego žene sa drugih prostora", smatra Žan Pol Gotje.

Zanimljivo je da čuveni dizajner od organizatora nije tražio honorar za reviju.

Večeras će se na 18. internacionalnoj kotorskoj Smotri mode predstaviti italijanski dizajner Antonio Grimaldi i Anastazija Miranović. Smotru mode, tradicionalno, zajednički organizuju beogradska agencija „Fabrika“ i Opština Kotor.

Galerija

Bonus video: