Kleopatra iz DKP još "čeka" u Grčkoj

Odbrana brodarske kompanije i posade podnijela je grčkim pravosudnim vlastima zahtjev za povraćaj oduzetog broda i tereta
80 pregleda 5 komentar(a)
brod Genc, Foto: Fleetmon.com
brod Genc, Foto: Fleetmon.com
Ažurirano: 25.07.2015. 06:14h

Grčke vlasti u luci Kalamata još drže brod “Genc 3” sa 146,5 tona cigareta egipatskog brenda “kleopatra” iz Duvanskog kombinata Podgorica.

Istražni organi te zemlje zaplijenili su brod sa “kleopatrom” krajem marta ove godine.

Taj brod je iz Luke Bar isplovio 21. marta, da bi osam dana kasnije bio zaustavljen nedaleko od luke Kalamata, zbog sumnje u šverc cigareta.

Od tada je sedmočlana posada broda zadržana u pritvoru, brod do daljeg usidren, a cigarete zaplijenjene.

Cigarete vrijedne oko 20 miliona kod njih su “zarobljene” duže od tri i po mjeseca.

Prije nekoliko dana grčki mediji objavili su vijest da je istražni sud prihvatio garanciju odbrane, koja je spremna da plati kauciju od 5.000 eura za članove posade broda.

Tako će pet državljana Turske, dva Gruzijca i jedan Indijac da se brane sa slobode.

Prema navodima grčkog medija “tharrosnews.gr” odbrana brodarske kompanije i posade je podnijela i zahtjev za povraćaj oduzetog broda i tereta.

Taj zahtjev podnio je advokat odbrane Kostas Marijelis, koji je ujedno predsjednik Advokatske komore Kalamata.

Kapetan i članovi posade terete su da su dio kriminalne organizacije koja se bavi švercom cigareta.

Grčki istražni organi tvrde da su okrivljeni imali za cilj da cigarete, koje su smještene u 11 kontejnera, sa broda “Genc 3” prebace na manje brodove.

Tako bi, sumnjaju tamošnji istražitelji, izbjegli plaćanje poreza i drugih dažbina u Grčkoj.

U toj državi zapljena broda sa cigaretama iz DKP-a izazvala je veliku pažnju, a prema podacima “tharrosnews.gr” uključilo se i Ministarstvo vanjskih poslova Egipta, koje je tražilo da se sporni tovar zadrži, jer se po njima radi o imitaciji njihovog brenda “kleopatra”.

Predstavnica Uprave carina Jelena Perućica, kazala je ranije “Vijestima” da je riječ o zakonitom poslu.

Ona je tvrdila da je kod te isporuke u potpunosti primijenjeno nacionalno zakonodavstvo i carinski propisi.

Brod “Genc 3” iz Luke Bar isplovio je za odredišnu Luku Tobruk u Libiji, a na teret je bila stavljena i carinska plomba.

“Krcatelj - shipper je firma ’Liberty fze’, a primalac - consignee ’Tasharokiya El Liboo’, for export import tobacco - Tobruk, Libija... Cigarete 'kleopatra' su domaći proizvod proizveden u Duvanskom kombinatu A.D. - Podgorica, te se ne može govoriti ni o kakvom falsifikatu, a i žig ovog proizvoda nije zaštićen kod Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore”, saopštila je Perućica.

Sa druge strane, grčki mediji citirali su tamošnje istražne organe, koji su govorili da su znali “za tu krijumčarsku pošiljku namijenjenu grčkom tržištu”, i da su pratili kretanje broda.

Bonus video: