Snagom riječi do divnih saznanja

Vulanović (1931) je objavio preko četrdeset knjiga poezije
0 komentar(a)
Vojislav Vulanović
Vojislav Vulanović
Ažurirano: 24.07.2015. 16:35h

Tri nove knjige poznatog crnogorskog pjesnika starije generacije Vojislava Vulanovića, “Neočekivani fragmenti”, “Idu oblaci” i “Zemlja i cvijet”, objavljene su u izdanju Udruženja književnih prevodilaca Crne Gore.

Vulanović je odavno potvrđeni pjesnik, antologijskim izborom bio je zastupljen u biblioteci “Luča”, a njegove brojne knjige, već decenijama, donose njegov osobeni i suptilni poetski glas. Pjesnik je i u novim knjigama posvećen svojim opsesivnim temama - fenomenu jezika, odnosa jezika i stvarnosti, pa će u uvodnoj pjesmi “Neočekivanih fragmenata”, Jezik i svijet, pjesnik reći “Jezik je ključ vasione”.

Vulanović je pjesnički moćan kada fokusira prirodu, fenomen sjećanja, onaj “gorki talog iskustva” koji presudno potvrđuje jednu pjesničku avanturu.

“Očigledna je moć riječi u poeziji Vulanovića. Njegovi stihovi samo za sebe govore više od bilo kojeg književnog kritičara. On je odista uspio da duhom snažne poetizacije udahme životvornu snagu riječima i pomoću njih otkrije čitaocima ono što nijesu znali, ili ono što treba da saznaju na nesvakidašnji, originalan način”, zapisao je recenzent Žarko L. Đurović.

Vulanović (1931) rođen je u Zagorku kod Danilovgrada, a prvu pjesmu je objavio 1949. godine. Publikovao je preko četrdeset knjiga poezije, više izbora, a dobitnik je i najvišeg nacionalnog priznanja, Trinaestojulske nagrade. Član je Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Crnogorskog PEN centra, CDNK i Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade. Njegove knjige iz šezdesetih i sedamdesetih

(Prekornica, 1964, Noćne Ponikvice, 1968, Dom, 1977) donijele su mu reputaciju jednog od najzanimljivijih pjesnika svoje generacije.

Bonus video: