Počelo suđenje po tužbi otpuštenih radnika Željezare Toščelik

Sudija naložila da tuženi dostavi odluku o uvođenju prekovremenog rada i dokaza da je takva odluka zaposlenima uručena
250 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2015. 12:15h

U nikšićkom Osnovnom sudu počelo je pripremno ročište po tužbi desetorice otpuštenih radnika željezare Toščelik. Oni su početkom maja dobili otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže.

Disciplinski postupak je vođen protiv 12 radnika ključnog pogona Čeličane, ali pošto su dvojica imali uslov za penziju protiv njih je postupak obustavljen. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci. U sedmici kada su dobili otkaz otpušteni radnici su, kako su kazali, radili od 55 do 60 sati iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

"Smatramo da je disciplinski postupak nezakonito sproveden i da je deset radnika željezare Toščelik otpušteno bez pravnog osnova u postupku koji je nefer vođen u kojem su tužioci dovođeni u zabludu da neće na bilo koji način biti sankcionisani iz kojeg razloga nijesu iskoristili sva pravna sredstva koja su im bila na raspolaganju“, kazala je Tijana Živković, advokatica otpuštenih radnika.

Ona i Nikola Terzić, advokati iz Podgorice, zastupaju otpuštene radnike, a advokatski tim je angažovala Ujedinjena reformska akcija (URA).

Nastavak ročišta je zakazan za 18. septembar.

Advokati radnika tražili su od sudije Sanje Nikić da donese privremenu mjeru po kojoj bi tuženi radnicima, za vrijeme trajanja sudskog postupka, isplaćivao zarade.

Riječ je o mjeri socijalnog karaktera jer su porodice otpuštenih radnika, među kojima je i onih koji stanuju kao podstanari, ostale bez sredstava za egzistenciju. Uglavnom se radi o višečlanim porodicama, a jedan od otpuštenih radnika ima sedmoro djece, i supruga mu ne radi.

"Zaista je rijedak slučaj u crnogorskoj sudskoj praksi da se donese takva mjera ali smatramo da su tužioci obezbijedili dovoljno dokaza da se i ta privremena mjera izda i bude na snazi sve do okončanja ovog parničnog postupka. Nadamo se pozitivnom ishodu ovog radnog spora", kazala je Živković.

Sudija je naložila da tuženi za novo ročište, koje je zakazano za 18.septembar, dostavi cjelokupnu dokumentaciju koja se odnosi na disciplinski postupak, kao i evidenciju o broju ostvarenih sedmičnih i mjesečnih sati, kako redovnog tako i prekovremenog rada, od januara do dana otkaza.

Naložila je i da tuženi dostavi odluku o uvođenju prekovremenog rada i dokaza da je takva odluka zaposlenima uručena. Tražila je i da otpušteni radnici u roku od tri dana dostave uvjerenja o kućnoj zajednici, o prihodima, kao i radno pravni status supruga, kako bi mogla da donese oluku o privremenoj mjeri.

Na narednom ročištu biće pozvani i svjedoci Zorica Babović i Mijat Bojović, direktor Čeličane. Svjedoke je predložio advokat tuženih Luka Popović, koji je sudu dostavio izvod iz evidencije o radnom vremenu otpuštenih radnika.

Advokatica radnika uložila je prigovor na račun radne evidencije iz koje se ne vidi na koji se period i za koji se rad odnosi, a koja nije ovjerena kod tuženog, pa samim tim nije pravno valjan dokaz.

Kazala je i da se protivi saslušanju Bojovića jer je nesporna činjenica da je on otpuštene radnicke usmeno obavijestio o prekovremenom radu, kao i da se njegova kompletna izjava nalazi kako u pobijanoj odluci o prestanku radnog odnosa, tako i u zaqpisniku sa disciplinskog postupka.

Živković je tražila i da sud od Inspekcije rada pribavi odluku iz juna ove godine kada je Toščelik, između ostalog, kažnjen i zbog kontinuiranog nezakonitog prekovremenog rada zaposlenih.

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja, prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije DOO "Toščelik Nikšić" i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i eletro održavanju utvrdili da je većina radnika u periodu od 1 do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

"Očekujemo sve najbolje, a i dalje se nadamo da će poslodavac imati sluha i ovo riješiti kako treba. Većina nas smo porodični ljudi koji ne možemo sve ovo da istrpimo. Finansijski smo ugroženi. Ovo je udar na naše porodice i zato se nadamo da će ovo biti riješeno u našu korist u što kraćem roku. Voljeli bi da se to završi na obostrano zadovoljstvo, da se ne kvari ni ugled fabrike, ni naša prava i egzistencija", kazao je u ime otpuštenih radnika Ljubomir Golubović.

Otpuštenim radnici ministra rada i socijalnog staranja Zorice Kovačević je obećala povratak na posao, ali se to još nije dogodilo.

Galerija

Bonus video: