Nagodbom sa Barovićem pokazali da su nemoćni protiv moćnih

MANS će tražiti da se ispita postupanje tužioca koji je sklopio nagodbu sa direktorom Morskog dobra
146 pregleda 42 komentar(a)
Rajko Barović, Foto: Vuk Lajović
Rajko Barović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.07.2015. 05:33h

Odluka Specijalnog tužilaštva da sa direktorom JP Morsko dobro Rajkom Barovićem sklopi sporazum o odloženom krivičnom gonjenju pokazuje svu nemoć te institucije kada je u pitanju procesuiranje visokih političkih i državnih funkcionera.

To je juče za “Vijesti” kazao Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

On je ocijenio da javni funkcioner, “za kojeg postoje dokazi da je zloupotrebljavao svoju funkciju o povjerena mu ovlašćenja, nema šta da traži ponovo na toj funkciji”.

Barović juče nije želio da komentariše tu ocjenu, niti da odgovori na pitanje da li će se povući sa funkcije.

“Vijesti” su juče objavile da je Barović dan ranije pristao da uplati 7.000 eura u dobrotvorne svrhe, a da ga zauzvrat Specijalno tužilaštvo ne goni krivično zbog nezakonitog davanja plaža u zakup.

Specijalno tužilaštvo provjeravalo je Barovića nakon prijave Centra bezbjednosti Podgorica, koju su protiv njega podnijeli zbog krivičnog djela protivzakonit uticaj.

Prema informacijama “Vijesti” prijava je uslijedila zbog navodnog nezakonitog uticaja na tendersku komisiju Morskog dobra, koja je odlučivala o zakupu plaža.

“Činjenica da se Barovićem bavilo Specijalno tužilaštvo upućuje na zaključak da se radilo sumnji na krivično djelo iz korpusa zloupotrebe službenog položaja, primanja i davanja mita, nesavjesnog vršenja službene dužnosti nadzora ili protivzakonitog posredovanja. Nema sumnje da je Barović priznao krivicu za krivično djelo koje mu se stavljalo na teret i prihvatio predloženi sporazum, jer je pretpostavljao da bi ono u sudskom postupku moglo biti i dokazano”, kazao je Milovac.

Direktor MANS-a dodao je da je postupak izdavanja u zakup obale i kupališta godinama praćen brojnim kontrovezama i špekulacijama da se pojedini zakupci favorizuju, i da se među njima nalaze i bezbjednosno interesantna lica.

"To je tužilaštvo moralo da uzme u obzir kada je razmatralo krivičnu prijavu protiv Barovića i svakako svoje interesovanje proširi na njegovu ulogu i u tim slučajevima”, kazao je Milovac, dodajući da će od tužilaštva zatražiti na uvid kompletnu dokumentaciju koja se odnosila na slučaj Barović, ali “i da se ispita postupanje nadležnog tužioca koji je donio ovakvu odluku”.

Tužilaštvo se sa Barovićem nagodilo da u roku od tri dana uplati 7.000 eura, a ako to ne uradi oni će ga krivično goniti.

Barović je prije dva dana rekao “Vijestima” da “sam taj čin tužilaštva dovoljno ukazuje koliki je stepen društvene opasnosti i svrsishodnost vođenja postupka”. On je na čelo Morskog dobra došao 2004. godine, kao kadar Socijaldemokratske partije (SDP).

Begović: Odluka je opravdana, kamo sreće da se češće nagađaju

Advokat Zdravko Begović kazao je da je nagodba Specijalnog tužilaštva sa Barovićem veoma korisna.

“Izbjegavaju se pretjerani troškovi, a država ima korist, odnosno ta organizacija na čiji račun je novac uplaćen. Moramo znati da tužilac ne može sklopiti sporazum dok nisu ispunjeni svi zakonski uslovi.

Nije važno da li je u pitanju Barović, ili 'obični smrtnik', važno je da su ispunjeni zakonski uslovi, a u ovom slučaju jesu i to je opravdano i vrlo korisno”, kazao je on.

Dodao je da bi bilo dobro da se nagodbom rješava što više predmeta.

“Ne bi dolazili u situaciju da takvi, manje društveno opasni predmeti dolaze pred sud, i da se država izlaže trošku. U Americi se oko 80 odsto predmeta rješava na taj način”, kazao je on.

Dejan Milovac, međutim, smatra da je tužilaštvo, imajući u vidu Barovićeva ovlašćenja trebalo da proširi istragu na sve odluke u kojima je Barović učestvovao.

“Ovako, sklapanjem sporazuma, Baroviću je omogućeno ne samo da kupi slobodu, već i da se vrati na funkciju direktora institucije za čiju se zloupotrebu sumnjiči, utiče na svjedoke i dokazni materijal za druge moguće zloupotrebe koje su vršene u tom javnom preduzeću”, kazao je Milovac.

Bonus video: