Grad Teatar Budva: Premijera predstave "Srodne duše"

Dino Mustafić voli političku i društvenu satiru, ona je često dio njegovih opsesivnih tema
0 komentar(a)
Srodne duše pres, Foto: Vuk Lajović
Srodne duše pres, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.07.2015. 16:43h

Druga ovogodišnja premijera, predstave "Srodne duše", korodukcija JU "Grad teatara", Narodnog pozorišta Tuzla i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke, u režiji Dina Mustafića, biće izvedena sjutra, u 22 časa na otvorenoj sceni na Svetom Stefanu.

Rađena po motivima Aristofanovih komedija “Žabe” i “Ptice”, predstava ima ambiciju da govori o utopiji sretnog društva, važnosti duhovnog i demokratskog. Dramaturškinja Željka Udovičić - Pleština, navela je da je predstava kombinacija i interakcija između dvije velike Aristofanove komedije.

"Aristofan je stvarao u petom vijeku prije naše ere, a do danas se takav slučaj u političkom pozorištu i komediografiji nije ponovio, da neko na taj način progovara o onome što nas okružuje. Ono što je bilo i njegovo vrijeme, a mi ćemo vidjeti da li je to i danas tako, on je pisao o svojim savremenicima. Tako i naša predstava govori o našem vremenu i našim savremenicima. On je to radio direktrno, ali razlika je to što su tada ti predsjednici i premijeri i ostali o kojima je on pisao sjedjeli u prvom redu i trpjeli šale na svoj račun. Vidjećemo da li je to moguće i kod nas“, zapitala je Udovičić- Pleština.

Na to se nadovezao reditelj Mustafić, ističući da to nije moguće, jer, kako je kazao, "kod nas premijeri ne dolaze na premijere“.

"Srodne duše je koprodukcijski naziv koji okuplja našu intencu, mi imamo još jedna naziv, to je 'Kreket ptice'. Sama ideja da ptice više ne cvrkuću , nego krekeću, govori o jednoj, mogu reći literarnoj, a onda i društvenoj travestiji u kojoj mi danas živimo. Ja sam reditelj koji jako voli političku i društvenu satiru, ona je često dio nekih mojih opsesivnih tema, kojima se vraćam u pozorištu i od srca sam se, i čitajući original, a posebno ovu obradu, smijao lucidnosti, inteligenciji, hrabrosti Aristofana, da iz onoga vremena progovara o temama koje nas nijesu napustile ni hiljadama godina poslije. To je u filozofskom smislu potraga za idealnim, harmoniziranim društvom koje neće biti korumpirano, koje neće biti pokvareno, bahato, gramzivo. Naravno, možete misliti, kako iz naše balkanske perspektive to izgleda, kao jedan nedosanjani san“, kazao je Mustafić.

U predstavi igraju Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević, Srđan Grahovac, Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić i Boris Šavija.

Zbog mozaika otkazane "Tri sestre"

Prošlogodišnja koprodukcija "Grad teatra", predstava "Tri sestre", rađena po istoimenom Čehovljevom djelu, u režiji Slobodana Milatovića i Ane Vukotić, koja je bila planirana po programu festivala 21. i 22. jula, otkazana je jer rimski mozaik koji je postavljen u crkvi Santa Maria, prostoru u kojem je imala premijernu postavku, nije uklonjen.

Iako je JU “Muzeji i galerije” imala rok da do 1. maja ukloni mozaik, on je ipak ostao u tom prostoru, ali ni uprava “Grad teatra”, a ni reditelji, nijesu se saglasili da je jedino taj prostor adekvatan za predstavu.

"Kada smo pripremali program za ovu godinu, imali smo obećanja da će se rimski mozaik, koji se nalazi u crkvi Santa Maria, biti dislociran. Rimski mozaik nije dislociran, ne želim nikoga da okrivljujem. Odmah smo se čuli sa rediteljima oko načina izvođenja predstave. Ponudili smo otvorenu scenu između crkava u Starom gradu, ali reditelji su bili izričiti da se ona igra u zatvorenom prostoru. Žalim što je predstava otkazana“, kazao je Radoman.

Bonus video: