Barović platio da ga tužilac ne bi gonio

Specijalno tužilaštvo provjeravalo je Barovića nakon prijave Centra bezbjednosti Podgorica, koju su protiv direktora Morskog dobra podnijeli zbog krivičnog djela protivzakonit uticaj
175 pregleda 0 komentar(a)
Rajko Barović, Foto: Vuk Lajović
Rajko Barović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.07.2015. 07:05h

Direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Rajko Barović pristao je juče da uplati 7.000 eura u dobrotvorne svrhe, a da ga zauzvrat Specijalno tužilaštvo ne goni krivično zbog nezakonitog davanja plaža u zakup.

Specijalno tužilaštvo provjeravalo je Barovića nakon prijave Centra bezbjednosti Podgorica, koju su protiv direktora Morskog dobra podnijeli zbog krivičnog djela protivzakonit uticaj.

Iz Tužilaštva nije precizirano zbog čega je podnijeta prijava protiv Barovića, a prema informacijama “Vijesti” u pitanju je navodni nezakoniti uticaj na tendersku komisiju Morskog dobra, koja je odlučivala o zakupu plaža.

"Specijalno državno tužilaštvo je u sporazumu sa osumnjičenim primijenilo institut odloženog krivičnog gonjenja, tj. donijelo rješenje kojim se nalaže osumnjičenom da u korist humanitarnih organizacija u roku od tri dana uplati novčani iznos i to - Javne ustanove Dječiji dom "Mladost" Bijela iznos od 3.000, Javne ustanove Resursni centar za djecu i mlade "Podgorica" Podgorica iznos od 3.000 i Javne ustanove Dom starih "Grabovac" Risan iznos od 1.000 eura, u roku od tri dana", odgovorili su juče iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Ukoliko Barović u roku od tri dana ne uplati 7.000 eura tužilaštvo će ga krivično goniti.

"Ukoliko osumnjičeni izvrši obavezu iz rješenja, krivična prijava MUP-a Uprave policije - CB Podgorica od 22. 07. 2015. godine biće odbačena", pojasnili su iz VDT-a.

Barović je juče "Vijestima" rekao da "sam taj čin tužilaštva dovoljno ukazuje koliko je stepen društvene opasnosti i svrsishodnost vođenja postupka".

"Ako se to zove sporazum, on glasi da ukoliko uplatim novčani iznos u humanitarne svrhe, tužilaštvo će odbaciti krivičnu prijavu. Neće voditi nikakav postupak protiv mene", kazao je on.

Barović je na čelo Morskog dobra došao 2004. godine, kao kadar Socijaldemokratske partije (SDP).

Tokom nedavnog raskola u toj partiji nije se javno izjašanjavo da li je na strani aktuelnog predsjednika Ranka Krivokapića, ili pak u taboru Ivana Brajovića. U SDP-u sinoć su tvrdili da nisu dobili od njega odgovor da je sa njima, a isto su sinoć rekli i u novoj Brajovićevoj partiji.

Prema informacijama “Vijesti” mandat u Morskom dobru ističe mu u avgustu.

Crnogorsko tužilaštvo prošle godine primijenilo je institut odloženog krivičnog gonjenja u 549 slučajeva, ipak, "najpoznatija" nagodba bila je 2012. godine. Tužitelji su se tada nagodili sa narkobosom Naserom Keljmendijem, koji je grijeh zbog nelegalne gradnje otkupio sa 10 hiljada eura.

Tužitelji su tada saopštili da je izvršio krivično djelo gradnja bez građevinske dozvole, i da je nakon priznanja uplatio vrtiću "Solidarnost" i školi "Maršal Tito" po pet hiljada eura.

Tužilaštvo cijenilo da ne bi bilo cjelishodno da ga krivično gone

"Odloženo krivično gonjenje može se primijeniti za krivična djela za koja je propisana kazna zatvora do pet godina, a tužilac smatra da ne bi bilo cjelishodno da se vodi krivični postupak (s obzirom na prirodu krivičnog djela i okolnosti pod kojima je učinjeno, raniji život učinioca i njegova lična svojstva) ako osumnjičeni prihvati da ispuni obaveze koje mu tužilac odredi”, kazali su juče iz VDT-a, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Istakli su da je jedna od alternativno postavljenih obaveza uplata novca u korist humanitarne organizacije, fonda ili javne ustanove.

"U konkretnom slučaju Specijalno državno tužilaštvo je cijenilo da su ispunjeni uslovi za primjenu navedenog instituta", kazali su iz VDT-a.

Bonus video: